Kan şekeri testi ne sıklıkta yapılır?

Şeker hastası olan kişilerin kan şeker düzeyinin belirlenmesi tedavinin takibi ve şeker hastalığına bağlı gelişecek istenmeyen durumların ortaya çıkışının önlenmesi açısından önemlidir. Günümüzde kan şekeri tahlili için hastanelere veya tıbbi tahlil laboratuvarlarına gidip kan vermeye gerek yoktur. Şeker ölçüm cihazlarının kullanıma girmesi ve yaygınlaşması sayesinde artık herkes evinde kan şekeri tahlili yapabilmektedir.

Evde kan şekeri testi yapmanın faydaları nelerdir?


Kan şeker düzeyinin tespiti,

Kan şekeri düşürme tedavisinin ne kadar işe yaradığının görülmesi,

Yapılan perhizin kan şekeri düzeyine etkisinin belirlenmesi,

Yapılan egzersizin kan şekeri düzeyine etkisinin belirlenmesi,

Hastalıkların kan şekeri düzeyine etkisinin belirlenmesi.

Kan şekeri testi ne sıklıkta yapılmalıdır?

Kan şekeri testinin ne sıklıkta yapılması gerektiği doktorunuz tarafından belirlenir. Kan şekeri testi sıklığı şeker hastalığının tipine ve yapılan tedavinin şekline bağlıdır.


Tip 1 şeker hastalığında kan şekeri testi ne sıklıkta yapılır?


kan şekeri testi

Tip 1 şeker hastalığı olanlarda günde 4-8 kez arası kan şekeri testi yapmanız istenebilir.

Doktorunuz egzersiz öncesi ve sonrası, yemek öncesi ve sonrası, yatmadan önce veya gece yarısı kan şekeri düzeyinizi bilmek isteyebilir.

Bunların dışında hasta olduğunuzda veya kullanılan ilaç değişikliklerinde de kan şekeri testi yapmanız gerekebilir.

Tip 2 şeker hastalığında kan şekeri testi ne sıklıkta yapılır?

İnsülin kullanan şeker hastalarında alınan insülin tipine ve dozuna göre doktorunuz günde birkaç defa kan şekeri testi yapmanızı isteyebilir. Kan şekeri testi yemek öncesi ve yatmadan önce yapılır. Eğer insülin kullanmıyorsanız her gün kan şekeri testi yapmanıza gerek yoktur.  


Kan şekeri test sonuçları ne yapılır?

Yapılan kan şekeri testinin sonuçlarını not etmeniz gerekir. Böylece doktorunuz sizden belirli bir süre örneğin bir haftalık kan şekeri test sonuçlarınızı görmek istediğinde sonuçları ona rahatlıkla gösterebilirsiniz.

Kan şekeri ölçümü yapan cihazların hafıza kapasitesi olsa da, anlaşılır bir şekilde yazılmış sonuçların değerlendirilmesi daha kolaydır. Kan şekeri testinin ne zaman, hangi aktivite öncesi veya sonrası yapıldığının ayrıntılı olarak yazılması doktorunuzun işini kolaylaştıracaktır. 

Yorumlar

  1. 15 günden beri dr tarafından açlık ve toplumdan şeker testi veriyorum 4 gunluk açlık 109. 115 .111. 109 .111 tokluk 103.96.119.146 146 çıkmaktadır ancak akşam yemeği öncesi 88-102-106-96 akşam yemek sonrasi116-104-167-175 çıktı oradaki bu yükseklik normal mi beni tedirgin ediyor lütfen iz

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    Açlık ve tokluk kan şekeri değerlerinize göre şekere karşı toleransınızın bozulduğu söylenebilir. Tolkuk kanşekeri düzeyi yemeğe başladıktan sonrasi ikinci saatte alınan kan örneğinde çıkan şeker düzeyidir. Yemek sonrası kan şekerinin yemekten ne kadar süre sonra ölçüldüğüne bağlı olarak değerlendirme değişebilir ancak yemeklerden sonra kan şekerinin yükselmesi normaldir. Ortalama olarak 45 dakika kadar süre yükselen kan şekeri yavaş yavaş düşmeye başlar ve genellikle ikinci saatte 140'ın altına iner. Umarız açıklamalar faydalı olmuştur.
    Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder