Tokluk kan şekeri yüksekliği

Tokluk kan şekeri testi çoğu kişi tarafından bilinmez. Çünkü genellikle kan şekeri ölçümü aç karnına yapılan bir tahlildir. Aç olarak yapılan kan şekeri tahlili ile tok iken yapılan kan şekeri tahlili arasında fark vardır. Tokluk kan şekeri 2 saatlik tokluk sonunda yapılan tahlildir (Bakınız: Tokluk kan şekeri). Normalde tokluğun ikinci saatindeki kan şekeri düzeyi desilitrede 140 miligramın altında olmalıdır.


Yemeklerden sonra kan şekeri ne zaman yükselmeye başlar?


Kan şekerinin yükselmesi çeşitli faktörlere bağlıdır. Yemek zamanı, yemeğin miktarı ve içeriği kan şekeri yükselmesini etkileyen başlıca faktörlerdir.

Normalde bir kişi yemek yemeye başladıktan 10 dakika sonra kan şekeri yükselmeye başlar.

Ortalama olarak 60. dakikada tokluk kan şekeri en yüksek seviyesine ulaşır.

Nadiren 140 miligram/desilitre (mg/dL)  seviyesini aşan tokluk kan şekeri genellikle yemekten 2-3 saat sonra yemekten önceki seviyesine döner.


Kan şekerinin düşüşü nasıl sağlanır?

Normal kişilerde kan dolaşımında kan şekeri yükselmeye başladıktan sonra salgılanmaya başlayan insülin hormonunun etkisiyle kan şekerinin düzeyi normal seviyelere düşürülür. Böylece tokluk kan şekeri seviyesi 140 mg/dL'nin altına iner.


Tokluk kan şekerinin yüksek çıkması ne demektir?

Bazı kişilerde tokluk kan şekeri 140 mg/dl'nin üzerinde çıkabilir. Buna "tokluk kan şekeri yüksekliği" denebilir.  


Tokluk kan şekeri

Tokluk kan şekeri neden yüksek çıkar?

Şeker hastalarında insülin hormonu yoktur, eksiktir veya bazı kişilerde insülin hormonuna bir direnç söz konusudur. İnsülin hormonunun bulunmadığı Tip 1 şeker hastalarında tokluk kan şekeri seviyesi kullanılan insülin tipi, miktarı ve zamanına bağlı olarak daha geç normale dönebilir.

Tip 2 şeker hastalarında başta insülin düzeyinin yetersizliğine ve kullanılan antidiyabetik tedaviye bağlı olarak tokluk kan şekeri düzeyi daha geç normale dönebilir.

Şeker hastası olmayan fakat insülin direnci olanlarda da tokluk kan şekeri seviyesi 2. saatte 140 mg/dL'nin üzerinde bulunabilir. Tokluk kan şekeri seviyesi beklenenden yüksek çıkan bu kişiler gelecekte şeker hastası olmaya adaydır (Bakınız: Şeker hastalığı). 


Kimler tokluk kan şekeri testi yaptırmalıdır.

Özellikle ailesinde şeker hastalığı, kalp damar hastalıkları olanlar ile kalp krizi, felç geçiren veya aniden ölenler varsa, 40 yaşından sonra 6 aylık aralıklarla açlık kan şekeri yanında tokluk kan şekeri testinin de yaptırılması önerilmektedir.   

Yorumlar

  1. İkinci saatte ölçülen tokluk şekeri değeri aynı zamanda açlık şekeri değerinimi yansıtır?yani tokluk şekeri 2.saatte açlık şekeri seviyesine mi gelmelidir?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder