York test nasıl değerlendirilir?

Kişinin hangi gıdalara karşı toleransının olmadığını ortaya koyan bir test olan York testi besinlerde bulunan bazı maddelere karşı gelişen, alerjik olmayan gıda duyarlılığı olarak tanımlanabilir. York testi  ile, kişiden kan örneği alınır ve kanda gıdalara özgü IgG alt tipi seviyesi (IgG) ölçülür. Çeşitli gıdalara karşı IgG antikoru varlığı, o gıdaya karşı kişide bir intolerans bulunduğunu ortaya koyar. York testi ile 158 çeşit yiyecek ve içecek test edilir ve kişinin bu gıdalara karşı intoleransı olup olmadığı belirlenir.

York test sonucu nasıl değerlendirilir?


York testinde kişinin hangi gıdalara karşı duyarlılığı olduğu belirlenerek bir değerlendirme yapılır. York testi sonuç raporunda 0, 1, 2, 3, 4 şeklinde rakamlar bulunur.


Bu rakamlara göre; “0” herhangi bir reaksiyonun bulunmadığını gösterir. Bu gruptaki gıdalara karşı tolerans bulunmadığından rahatlıkla tüketilebilir.

“0-1” arasında bulunan intolerans sınırda bir reaksiyonun bulunduğu gıdaları işaret eder. Buna göre bu gruptaki gıdaların tüketimine dikkat edilmeli ve kısıtlanmasında fayda görülebilir.

“1-4” arasında bulunan değer kişinin o gıdalara karşı intoleransının bulunduğunu gösterir. Buna göre; reaksiyonun şiddeti 1’den 4’e doğru artmaktadır ve bu gruptaki gıdalardan uzak durulması gerekmektedir.


Örneğin yukarıdaki York testi sonucunda kişinin 2. dereceden maya, 1. dereceden buğday, gluten (gliadin) ve yumurta beyazı intoleransı belirtilmiştir. Aynı zamanda akdarı, kabuklu deniz ürünleri , üzüm (chardonnay) ve yumurta sarısına da sınırda intolerans olduğu gösterilmektedir.

Bu rapor sonucuna göre beslenme uzmanının önerdiği sürede intolerans çıkan gıdalar (1-4 arası) diyetinizden çıkarılır. Beslenme uzmanı elimine edilen gıdalar yerine geçebilecek alternatifler konusunda danışanı bilgilendirir. Sınırda çıkan (0-1 arası) gıdaları tamamen diyetinizden çıkarmanıza gerek kalmasa da yine beslenme uzmanınızın önerileri doğrultusunda bu sınırdaki gıdaların tüketimde sınırlamalar yapılır.

Reaksiyon derecesi 0 (sıfır) olan gıdalar açısından hiçbir sorun bulunmamaktadır ve rahatlıkla tüketilebilir.

Yorumlar