AİDS nasıl bulaşır, tanısı nasıl konur?

AİDS hastalığı İngilizce "Acquired Immun Deficiency Sendrom" kelimelerinin baş harflerinden oluşan kısaltma ile bilinen ve "kazanılmış bağışıklık sistemi yetmezliği sendromu" anlamına gelen bir hastalıktır. AİDS hastalığı, HİV adı verilen virüsün insan vücuduna bulaşması ile ortaya çıkar. AİDS hastalığının belirtilerinin görülmesi uzun bir süre alır. HİV virüsünün bulaşmasından sonraki 6-12 hafta arasında tespit edilemeyebilir ancak bu dönemde HİV virüsü vücutta çoğalmaya devam edebilir. Vücudunda HİV virüsü tespit edilen kişilerin test sonucu HİV pozitif olarak verilir. İnsanın bağışıklık sisteminin çökmesine yol açan virüs kişinin hastalıklara karşı direncini kırar. Geçmiş yıllara göre gerek virüsü öldüren ilaçlar gerekse AİDS aşıları yardımıyla AİDS hastalarının tedavisinde epey mesafe kaydedilmiştir.


AİDS nasıl bulaşır ?


1-Kanında HİV virüsü taşıyan kişi ile cinsel ilişkiye girilmesi,

2-HİV virüsünü taşıyan anneden bebeğe gebelikte ve doğumda bulaşması,

3-HİV virüsünü taşıyanların kanlarına temas,

4-Organ, doku veya sperm nakli,

5-Kan ve kan ürünlerinin transfüzyonu

6-Şırınga, iğne, jilet gibi her türlü delici ve kesici aletlerin başkaları ile paylaşılması.

aids nasıl bulaşır

Uyuşturucu bağımlıları arasında AİDS neden yaygındır?

Uyuşturucu bağımlıları, damar yolu ile uyuşturucu kullanırken sıklıkla başkası tarafından da kullanılmış, enjektörleri defalarca kullanmaktadırlar. Kirli ve kullanılmış enjektörler HİV virüsünün bağımlılar arasında hızla yayılmasına neden olmaktadır.


AİDS tanısı nasıl konur ?

AİDS'in kesin tanısı laboratuvar tetkikleri ile konulur. ELİSA yöntemi ile kanda HİV antikoru aranması en iyi tarama testidir.

İlk tarama testleri ile pozitif bulunan tüm örnekler mutlaka daha ileri teknik gerektiren doğrulama testi ile incelenir. Çünkü başka nedenlere bağlı olarak hatalı pozitiflik görülebilmektedir. Doğrulama testi ile tekrar pozitif bulunan kişi AİDS mikrobu ile karşılaşmış demektir.

Tarama testleri devlet hastanelerinde, halk sağlığı laboratuvarlarında, özel hastane ve laboratuvarlarda, kızılay kan merkezlerinde, üniversite hastanelerinde yapılmakta olan kolay ve ucuz testlerdir.

Test başvurusunda adınızı kodlayarak verebilir, kimliğinizi saklayabilirsiniz. Yasal olarak, kimlik bilgileriniz bilinse bile sağlık kuruluşunda gizli tutulmak zorundadır ve izniniz dışında açıklanamaz.

Yorumlar