AİDS tedavisi, korunma yolları

AİDS hastalığının tedavisine yönelik bilimsel çalışmalar sürmektedir. Gerek ilaç gerekse aşı geliştirme çalışmaları son hızla devam etmektedir ancak, AİDS’in henüz tedavisi yoktur.Yine de geçmiş yıllara nazaran tedavi alanında ilerlemeler kaydedilmiştir. Çeşitli ilaçların keşfi ile hastanın biraz daha uzun ve rahat yaşam sürmesine yardımcı olmaktadır. Bazı tedavi seçeneklerinde kombinasyon tedavisiyle kandaki virüs saptanamayacak düzeylere düşürülebilmiştir.  Bunlar hatalı kullanıldıklarında zehir etkisi olabilecek ilaçlardır ve yalnız hekim kontrolünde kullanılmalıdır. Günümüzde AİDS için kullanılan ilaçlar çok pahalıdır. 

AİDS hastası olan anne adaylarına hamileliklerinde verilen antiviral ilaçlar yoluyla bebeklerine virüs geçişini %0.5′lere kadar indirebilmektedir. Sonrasında da emzirme yoluyla bulaşın önlenmesi için annenin bebeğini emzirmek yerine mama yoluyla beslemesi önerilmektedir. 

Hastalıktan korunma yolları


AİDS hastalığına yakalanmamak için tüm bulaşma yollarının bilinmesi ve önlem alınması gerekir.

Önlemlerin başında cinsel ilişki sırasında kondom kullanmak vardır. Kondom kullanımı sadece AİDS hastalığına karşı değil, cinsel yolla bulaşan tün hastalıklar için alınması gereken başlıca önlemdir. 

AIDS'ten korunmanın en güvenli yolu tek eşliliktir. Farklı kişilerle önlem alınmadan yapılan cinsel ilişki AİDS hastalığına davetiye çıkarmaktır.

Bir diğer bulaşma yolu kan nakli olduğundan, AİDS testi yapılmamış kan asla hastaya nakledilmemelidir.

Başkaları tarafından kullanılmış şırıngalar ve jiletler kullanılmamalıdır.

Kullanım sonrası sterilize edilmemiş diş hekimliği ve cerrahi aletleri,  başka hastalar için kesinlikle tekrar kullanılmamalıdır.

Vücut yüzeyinde meydana gelen kesik veya yaralar mutlaka koruyucu bir bantla kapatılmalıdır. Böylece farkında olmadan HİV  geçişi engellenebilir. 

aids tedavisi

AİDS virüsü hakkında bilinmesi gerekenler


Aynı tabaktan yemek yemekle, aynı yemek aletlerini kullanmakla bu virüs bulaşmamaktadır.

Yanaktan öpüşme, öksürük, ter, sarılma ile HİV bulaşmaz.

Bir böceğin sokmasıyla bu hastalığın bulaşmadığı ispatlanmıştır.

Toplumun bir arada olduğu kalabalık yerlerde bulunmakla bu virüs bulaşmamaktadır.

AİDS hastalığı hakkında bu basit bilgilerin öğrenilmesi ve uygulanması, hastalık hakkında yanlış bilgilerin önlenmesinde ve topluma bu virüsün yayılmasını engellemede yardımcı olacaktır.

Yorumlar