Kıl dönmesi ameliyatı

Kıl dönmesi deri altında içinde kıl bulunan iltihaplı oluşumlara halk arasında verilen isimdir. Tıbbi olarak "pilonidal sinüs" adı verilen bu durum oldukça sıkıntı verir. Kıl dönmesinin en sık rastlandığı yer kuyruk sokumu bölgesi olup, kıl dönmesinin kesin sebebi tam olarak bilinmemektedir. Kıl dönmesi enfeksiyon geliştiği zaman belirti vermeye başlar. Kıl dönmesinde ağrı, şişlik ve akıntı gibi şikayetler en sık görülen belirtilerdendir. Ergenlik döneminden sonra görülen kıl dönmesi belirtilerin hafif olması durumunda antibiyotik kullanılarak geçici iyileşme sağlanırken ağır durumlarda  kıl dönmesi için ameliyat yapılır.


Kıl dönmesi ameliyatı nasıl yapılır ?


kıl dönmesi


Kıl dönmesi ameliyatı genel veya lokal anestezi ile yapılabilir. Lokal anestezide belden aşağısı uyuşturulmaktadır.
Kıl dönmesi ameliyatı öncesi kuyruk sokumu bölgesinin kıllardan temizlenmesi gerekir.

Kıl dönmesi ameliyatı esnasında, cerrah kıl dönmesinin olduğu bölgeyi keserek içini temizler. Kıl dönmesi ameliyatı sonunda bu bölge dikilerek kapatılır.

Kıl dönmesi ameliyatından çok kısa bir süre sonra hastalık belirtileri kaybolur.


Ameliyat sonrası nelere dikkat edilmelidir ?

Kıl dönmesi ameliyatından sonraki bir ay hastalığın iyileşmesi açısından çok önemlidir.

İyileşme süresi 2 hafta ile 2 ay arasında değişebilir.

Her gün düzenli olarak yaralı bölgeye pansuman yapılmalıdır. Bu bölge mikroplardan temizlenmelidir.

Hareket halinde olduğumuzda ve bu bölge üzerine otururken acı çekilmesi normal bir durumdur.

Kıl dönmesi ameliyatından sonraki dönemde en önemli şey yaranın sürekli temiz olmasını sağlamak ve iltihaplanmasını önlemektir. Eğer kişisel temizliğe dikkat edilmez ve kuyruk sokumunda kıl birikmesi engellenmezse, Kıl dönmesi rahatsızlığı tekrarlayabilir.

Kuyruk sokumunu sık sık kurulamak, duşta kuyruk sokumunda biriken kılları temizlemek ve banyo sonrası havlu ile bu bölgeyi iyice kurulamak gerekir.

Yorumlar