Kıl dönmesinin sebepleri

Deri altında içinde kıl bulunan iltihaplı oluşumlara halk arasında kıl dönmesi, tıbbi olarak ise "pilonidal sinüs" adı verilir. Genellikle kuyruk sokumu bölgesinde görülen kıl dönmesinin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Kıl dönmesi olanlarda enfeksiyon gelişmediği sürece herhangi bir belirti vermezken, iltihaplanma durumunda ağrı, şişlik ve akıntı gibi şikayetler bulunabilir. Sıklıkla ergenlikten sonra görülen kıl dönmesi hafif olgularda antibiyotik tedavisi ile iyileştirilebilirken, ağır durumlarda  kıl dönmesi için ameliyat yapılır.


Kıl dönmesinin sebepleri şunlardır:



  • Vücutta fazla kıl olması

  • Kilonun fazla olması

  • Dar giysiler giyilmesi

  • Uzun süre oturmak, oturma şekli

  • Uzun süre yürümek

  • Bisiklete binmek

  • Çok terlemek

  • Kılların tıraş edilmesi

kil donmesi sebepleri

Vücutta fazla kıl olması: Kıllı bir bünye kıl dönmesi riskini artırır. Çok kıllı kişilerde kılların dökülmesi daha fazladır. Dökülen kıllar daha çok kuyruk sokumunda toplanır. Burada oturma şekli kılların deri altına girmesine kıl dönmesine sebep olabileceğinden büyük önem arz etmektedir.

Uzun süre oturmak: Arkaya yaslanıp oturmak, uzanıp yatar gibi oturmak, oturulan yerde ileri geri hareket etmek, uzun zaman oturmak, uzun süre araba kullanmak kıl dönmesi riskini artırır.

Uzun süre yürümek veya bisiklete binmek: Bu gibi sürekli tekrarlanan hareketler de kılların deriye girmesini, kıl dönmesini kolaylaştırır. Bu saydığımız hareketlerde kuyruk sokumu bölgesinin gerilmesi, baskıya uğraması ya da kaba etlerin birbirine sürtünmesi sonucu kıl dönmesi için zemin oluşur.

Dar giysiler giyilmesi: Günümüzde moda uğruna özellikle gençler tarafından giyilen dar giysiler, pantolonlar ve tişörtlerde kıl dönmesi riskini fazlalaştırır.

Kilonun fazla olması: Fazla kilolara bağlı olarak kişilerin hem hareketsiz bir yaşam sürdürmesi hem de kuyruk sokumuna fazla ağırlık binmesi, kıl dönmesi riskini fazlalaştırır. Kilo aynı zamanda terlemenin artmasına da neden olduğu için, terleme ile yumuşayan deriye kılların girmeside kıl dönmesini kolaylaştırır.

Tıraş olmak: Derinin tıraş edildiği her bölgede kıl dönmesi ihtimali vardır. Bu yüzden sakal, kasık ve makatta kıl dönmesi daha fazla meydana gelir.

Kıl dönmesinin genetik bir rahatsızlık olmamasına rağmen, bazı kişilerin cilt ve kıl tipi, kıl dönmesi oluşumuna genetik olarak daha yatkın olabilir.

Yorumlar