Obezite cerrahisi

Obezite çağımızın en önemli sorunlarından biri olmuştur. Çeşitli hastalıkların sebebi olarak gösterilmeye başlayan obezite, ya da bilinen adıyla şişmanlık, ülkemizde de görülmeye başlamıştır. Hatta yetişkinlerin yanında artık çocuklarda da obezite görülmeye başlamıştır. Obezitenin önlenmesi için özellikle kalori kısıtlaması ve aktivite artışı önerilmektedir. Ancak bu gibi zayıflama yöntemleri ile çoğu kişi kalıcı sonuç alamamaktadır. Bu şekilde sonuç alamayan kişilerde "obezite cerrahisi" bir seçenek olarak düşünülebilir. Obezite cerrahisi kalıcı şekilde zayıflatmayı amaçlayan ameliyatlardır.


Obezite cerrahisi kimlere uygulanır?


obezite ameliyatı


Obezite cerrahisi herkese önerilen bir uygulama değildir. Obezite cerrahisi için aşağıda belirtilen şartlar aranmaktadır:
Dahiliye uzmanı, endokrinoloji uzmanı ve bir diyetisyenin kontrolunda uzun süre kilo vermek için egzersiz ve diyet yapan ancak başarılı olamayan kişilere,

Vücut kitle indeksi 40'ın üzerinde olan kişilere,

Vücut kitle indeksi 35'in üzerinde olup aynı zamanda tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı, kalp hastalığı, uyku apnesi gibi hastalıkları olan kişilere obezite cerrahisi önerilmektedir.


Obezite cerrahisi öncesi hazırlık döneminde neler yapılır?

Ameliyat öncesi hazırlık döneminde genel bir kontrol yapılır. Kontrol için rutin biyokimyasal kan tahlillerinin yanında ultrasonografi ve gastroskopi gibi tetkikler istenir.

Tetkik sonuçları ameliyat ekibinin yanı sıra endokrinoloji uzmanı, dahiliye uzmanı gibi uzmanlarca da değerlendirilir.

Obezite cerrahi ekibi yapılan tetkiklerin değerlendirilmesinden sonra hastaya hangi tür ameliyat yapılacağına karar verir.


Obezite cerrahisi şişmanlığa kesin çözüm müdür?

Ameliyat ile hastaların büyük bir kısmı önemli ölçüde kilo verir. Ancak dikkat edilmesi gereken şartlara uyulmazsa kaybedilen kilolar bir süre sonra tekrar alınabilir.

Obezite cerrahisi yaptırmayı düşünen kişilerin özellikle ameliyat sonrası önemli hayat tarzı değişikliklerini de planlaması gerekir.

Yeme içme alışkanlıklarının değiştirilmesi ve günlük yaşantıda belirli bir sürenin egzersize ayrılması ameliyat sonrası alınması gereken tedbirlerin başında gelmektedir. Eğer bunlar yapılmazsa, belirli bir süre sonra tekrar kilo alınmaya başlanması kaçınılmaz olacaktır.

Yorumlar