Obeziteyi önlemek için alınması gereken önlemler

Obezite, Dünya Sağlık Örgütü tarafından "sağlığı bozacak şekilde vücutta anormal ve aşırı miktarda yağ birikmesi" olarak tanımlanmaktadır. Obezite, halk arasında bilinen adıyla şişmanlık, günümüzün önemli sağlık sorunlarından biridir. Gerek yaşam tarzının değişmesi, gerekse beslenme alışkanlıklarının farklılaşması sebebiyle ortaya çıkan obezite birçok hastalığa sebep olması açısından son derece önemlidir. Son yıllarda sık karşılaşılan şeker hastalığı gibi bazı hastalıklarının ortaya çıkma sebeplerinden biri obezitedir. Obezitenin önlenmesi için Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere kampanyalar düzenlenmeye halk bilinçlendirilmeye başlamıştır.

Sağlık Bakanlığı'nın Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı'nda fazla kilo obezite yüzünden her yıl en az 2,8 milyon kişinin hayatını kaybettiği ve kalp hastalığı, şeker hastalığı ve felç riskinin giderek arttığı bildirilmektedir. Bu sebeple aşağıdaki neler yapılabileceği sıralanmıştır:


1. Egzersiz yapınObezite ile savaşmanın en önemli basamağı fiziksel aktivite yapmaktır. Böylece vücudunuzda biriktirilecek ekstra kalorileri yakacağınız gibi aynı zamanda vücudunuzda depolanmış olan yağları da yakabilirsiniz. Haftada en az 3-4 kez yürüyüş yapabilirsiniz. Bunu rutin haline getirmelisiniz. Ayrıca, imkanınız varsa yüzme, bisiklet sürme tenis oynama gibi aktiviteler de yapılabilir. Böylece hem yağlar yakılmış olur, hem de vücudunuzda salgılanan endorfinler mutlu hissetmenize sebep olur.


2.Yediklerinize dikkat edin: Ne yediğiniz gerçekten önemlidir. Bu sebeple, yediklerinize dikkat etmeli, öğünlerinizde meyve ve özellikle de sebze miktarını artırmalısınız. Ancak bu cümle “yemeklerinizden eti tamamen çıkarmak” şeklinde algılanmamalıdır. “Fast food” tarzı beslenmekten kaçınmalı, yüksek şeker ve yağ içeren yemeklerden uzak durulmalıdır.


3.Öğün sayısını artırıp, miktarını azaltın: Böylece mideniz uzun süre boş kalmayacak ve aç hissetmeyeceksiniz.


obeziteyi önleme fast food


4.İçki içiyorsanız miktarını azaltın veya bırakın: Aşırı alkol alımı karaciğer için zararlı olduğu kadar içerdiği fazla kalori nedeniyle obeziteye de sebep olur. Bu sebeple sakıncalıdır.


5.Belirli aralıklarla tartılın: Aldığınız önlemlerin kilo vermenizi sağladığını görmek hem size motivasyon sağlayacak hem de belirli aralıklarla nasıl yol aldığınızı gösterecektir.


6.Vücut Kitle İndeksinizi hesaplayın: Böylece ne kadar şişman olduğunuzu hesaplayarak durumunuzun ciddiyetini belirler, alacağınız önlemleri ona göre ayarlayabilirsiniz.


7.Kısa sürede çok kilo verdirici diyetlerden kaçının: Bu gibi diyetler kısa sürede sonuç verir gibi görünse de vücudu çok yorar ve gerekli bazı besinlerden vücudu mahrum bıraktığından sağlık sorunlarına yol açabilir.


8.Bol su için: Su içmeyi ihmal etmeyin, günde en az 1.5-2 litre su için.
Bunlar size yön gösterecek ip uçları olup sizler tarafından daha da geliştirilebilir. Obezite derecenize göre bu önerileri doktorunuza danışarak, bir program çerçevesinde yapmanız en uygun olan yaklaşımdır.

Yorumlar