HLA-B 5701 testi

HLA-B 5701 testi, AİDS hastalığının tedavisinde “abacavir” adı verilen ilacın kullanılması düşünülen kişilerde bu ilaca karşı aşırı duyarlılık bulunup bulunmadığını gösterir. İnsan lökosit antijeni anlamına gelen İngilizce kelimelerin baş harflerinden oluşan kısaltma (HLA) ile adlandırılan bu ailedeki HLA-B 5701 testi, abacavir adlı ilaca karşı aşırı duyarlılığı belirlemede kullanılır.

HLA-B 57:01 alleli bulunan kişilerde görülen aşırı duyarlılık reaksiyonu bazen ölümcül olabilmektedir. Abacavir ilacı kullanımına başlamadan önce yapılması gereken HLA-B 5701 testi pozitif çıkarsa bu ilaç kullanılmaz. HLA-B 5701 test sonucu negatif çıkanlarda ise tedaviye başlanır fakat özellikle tedavinin ilk 6 haftasında kişinin aşırı duyarlılık reaksiyonları açısından takip edilmesi gerekir.

HLA-B 5701 alleli Avrupalılarda %5 sıklıkta bulunurken, Asya ve Afrikalılarda %1 civarındadır. HLA-B 5701 alleli bulunan kişilere bu ilaç verilmez.

Abacavir hangi hastalıkta kullanılır?


abacavir HLA-B 5701 testi


Abacavir insan immün yetmezlik virüs (HIV) enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan etkili bir ilaçtır. Virüsün kendi genetik maddesinin sentezini engelleyen bu ilaç diğer ilaçlarla birlikte AİDS hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır.
Abacavir genellikle iyi tolere edilse de, hastaların %5-8'inde tedavinin ilk 6 haftasında aşırı duyarlılık reaksiyonlarına sebep olabilmektedir. 


Abacavir aşırı duyarlılık reaksiyonları nelerdir?

Bu ilacı kullanan bazı kişilerde özellikle tedavinin başlangıcından sonraki ilk 6 hafta içinde çeşitli aşırı duyarlılık reaksiyonları gelişebilmektedir. Bu reaksiyonlar arasında ateş, deri döküntüleri, kusma, bulantı, ishal, karın ağrısı, baş ağrısı, kas ağrısı, solunum sıkıntısı, öksürük ve farenjit gibi durumlar olabilir.

HLA-B 5701 için gerekli örnek nedir?

HLA-B 5701 testi için genellikle hastanın kolunda bulunan bir toplardamardan kan örneği alınır. HLA-B 5701 testi hastanın tükürük örneğinde de çalışılabilmektedir. Bu örneklerden kişinin genetik materyali izole edilerek HLA-B 5701 alleli araştırılır.


HLA-B 5701 test sonucu nasıl raporlanır?

HLA-B 5701 testi genetik bir testtir. Test sonucu “pozitif” veya “negatif” olarak rapor edilir.


HLA-B 5701 test sonucu nasıl değerlendirilir?

Test sonucu pozitif çıkanlarda aşırı duyarlılık reaksiyonu var demektir ve bu kişilerde abacavir adlı ilaca başlanmaz.

Test sonucu negatif çıkanlarda aşırı duyarlılık reaksiyonu yok demektir ve bu kişilerde abacavir tedavisine başlanabilir. Ancak tedaviye başladıktan sonraki ilk 6 hafta içinde kişinin aşırı duyarlılık reaksiyonları açısından yakından takip edilmesi gerekir. Çünkü HLA-B5701 test sonucu negatif çıkanlarda da aşırı duyarlılık reaksiyonlarına rastlanabilir. İlk 6 haftada görülen reaksiyonların şiddet ve sayısına göre ilaca devam edilip edilmemesine karar verilir.  

Yorumlar