HLA-B 5801 testi

HLA-B 5801 testi, kan dolaşımında ürik asit yüksekliği olan hastalıkların tedavisinde “allopurinol” adı verilen ilacın kullanılması düşünülen kişilerde aşırı duyarlılık reaksiyonu gelişip gelişmeyeceğini gösterir. HLA kısaltması “insan lökosit antijeni” anlamına gelen İngilizce kelimelerin baş harflerinden oluşur. Bu gen ailesi, vücuda yabancı maddelerin bağışıklık sistemi hücreleri tarafından tanınabilmesine yardımcı olur. İlaçlar da vücuda yabancı maddelerdendir. HLA-B 5801 testi, allopurinol adlı ilaca karşı aşırı duyarlılığı belirlemede kullanılır. HLA-B 58:01 alleli bulunan kişilerde görülen aşırı duyarlılık reaksiyonu bazen ölümcül olabilmektedir. Allopurinol ilacı kullanımına başlamadan önce yapılması gereken HLA-B 5801 testi pozitif çıkarsa bu ilaç kullanılmaz.


HLA-B 5801 alleli görülme sıklığı nedir?

HLA-B 5801 alleli beyaz ırkta %1 sıklıkta bulunurken, Asya ve Afrikalılarda %6-7 civarındadır. HLA-B 5801 alleli bulunan kişilere allopurinol verilmemelidir.


Allopurinol hangi hastalıklarda kullanılır?

Allopurinol; Gut, Lesch Nyhan sendromu veya tekrarlayan ürat böbrek taşları tedavisinde kullanılan etkili bir ilaçtır.


Allopurinol aşırı duyarlılık reaksiyonları nelerdir?

Bu ilacı kullanan bazı kişilerde ilaç aşırı duyarlılık reaksiyonu, Stevens-Johnson sendromu, toksik epidermal nekroliz gelişebilmektedir. Bunların hepsine birden “şiddetli kutanöz advers reaksiyonlar” adı verilir. Bu reaksiyonlar ölüme sebebiyet verebilmektedir.

HLA-B 5801 için gerekli örnek nedir?

HLA-B 5801 testi için genellikle hastanın kolunda bulunan bir toplardamardan kan örneği alınır. Bu kan örneğinden kişinin genetik materyali izole edilerek HLA-B 5801 alleli araştırılır.


HLA-B 5801 test sonucu nasıl raporlanır?

HLA-B 5801 testi genetik bir testtir. Test sonucu “pozitif” veya “negatif” olarak rapor edilir.

HLA-B 5801 test sonucu nasıl değerlendirilir?

Test sonucu pozitif çıkanlarda aşırı duyarlılık reaksiyonu var demektir ve bu kişilerde allopurinol adlı ilaca başlanmaz.

Test sonucu negatif çıkanlarda aşırı duyarlılık reaksiyonu yok demektir ve bu kişilerde allopurinol tedavisine başlanabilir.

Yorumlar