Kol kırıkları

Kolda bulunan 3 kemik çeşitli kazalar sonucu kırılabilir. Omuzdan dirseğe kadar 1 kemik, dirsekten el bileğine kadar 2 kemik bulunur. Bu kemiklerden biri veya birkaç tanesi kırılabilir. Kol kırılması çocuklarda da yetişkinlerde de görülebilen bir durumdur.  Bacak kırılmasına göre kişinin hareket edebilmesi ve kolayca bir sağlık kuruluşuna gidebilmesi açısından daha iyi bir durumdur. Kol kırıklarında acil müdahale kırığın iyileşmesi için büyük önem taşır.

Kol kırılmasının sebepleri nelerdir?


Kol kırıklarının çoğunun sebebi kol üzerine düşmelerdir. Düşme kol kırıklarının en sık sebeplerindendir. Düşmenin şiddeti ve kol üzerine vücut ağırlığının yüklenmesi nedeniyle kol kemiği dayanamayarak kırılır. Düşülen zeminin sertliği de kırılmada rol oynayan faktörlerdendir. Futbol, jimnastik, kayak kol kırıklarına sebep olabilen sporlardandır.

Kol üzerine gelen direk travma da kolun kırılmasına sebep olur. Kola vurulan bir cisim nedeniyle veya bir kaza esnasında kol kırılabilir.

Kemik enfeksiyonları, osteoartrit gibi çeşitli kemik hastalıkları kemik kırılma riskini artıran etmenlerdendir.


Kol kırılmasının belirtileri nelerdir?

Aşırı ağrı,

Şişlik,

Morarma,

Kolu hareket ettirememe,

Kolun şeklinde değişiklik,

Kırık çevresinde açık yara.


Kemik kırıklarının çeşitleri nelerdir?

Açık kırıklar: Kol kemiği kırıldığında kemik parçaları yara içinden deri üzerine çıkmış görünür. Bu durum kemik kırıklarında çok önemli bir durum olup kemiğin mikrop kapmaması için çok acil müdahale gerektirir.

Kapalı kırıklar: Bu durumda kol kemiği veya kemikleri kırılmıştır ancak deri üzerinde herhangi bir delinme veya kemik parçası görülmez.

Parçalı kırık: Kol kemiği veya kemikleri birkaç parçaya ayrılmıştır ve bu parçaları bir araya getirmek için cerrahi operasyon gerektiren kırıklardır.

Yaş ağaç kırığı: Kemiklerin tam olarak kırılmadığı, yaş bir ağaç dalının büküldüğünde tam olarak birbirinden ayrılmaması gibi olan kırıklardır. Çocuklarda görülen kırıkların çoğu bu şekil kırıklardır.


Kol kırıklarında ilk yardım


kol kırılması kol askısı


Kolu kırılan kişi bir yere oturtulur.
Kırık kol kişinin göğsüne yaslanır.

Diğer el ile kırık olan kol alttan desteklenir.

Bulunabilirse bir bez ile yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi kol askısı yapılır.

Kolu kırılan kişi en kısa zamanda en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılır.  


İyileşmeyi etkileyen faktörler nelerdir?

Kol kırıkları genellikle bir süre sonra iyileşerek kol eski fonksiyonuna kavuşur. Aşağıdaki faktörler iyileşmenin daha çabuk olmasını sağlar:

Tedavinin erken yapılması,

Çocuk ve gençlerdeki kırıklar,

Kırığın çok parçalı olmaması,

Kırığın eklem bölgelerini içermemesi,

Kırıkta enfeksiyon gelişmemesi,

Kapalı kırık olması,

Şeker hastalığı bulunmaması.

Yorumlar

  1. Felçli olan kol dirsekten kırıldı alçıya aldırdık omuza doğru morarma var normalmi birde felçli kol kırığı iyileşmesi felç olmayan lara göre Nasıl olur

    YanıtlaSil
  2. Merhaba İsa bey,
    Kemik kırıklarının olduğu bölgelerde morarma olabilmektedir ancak kolda şişme olması durumunda mutlaka doktorunuza müracaat ediniz. İyileşme daha yavaş olabilir. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder