Abacavir nedir?

Abacavir HIV enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. HIV, insan immün yetmezlik virüsü kelimelerinin İngilizce baş harflerinden oluşan kısaltma ile anılan, halk arasında AİDS hastalığı olarak bilinen enfeksiyona sebep olan virüstür. Günümüzde AİDS hastalığının tedavisinde çeşitli ilaçlar kullanılmaya başlanmıştır ve etkin sonuçlar alınmaktadır. Abacavir de bu ilaçlardan biridir. Reverse transkriptaz inhibitörü olarak işlev gören abacavir ilacı virüs genetik maddesinin kopyalanmasını engelleyerek virüsün kendini çoğaltmasını önler.


Abacavir kullanmaya başlamadan önce ne yapılmalıdır?


Abacavir kimyasal formülü

Bazı kişilerin abacavir adlı ilaca aşırı duyarlılık gösterebilir. Abacavir ilacı kullanılmadan önce abacavir'e karşı aşırı duyarlılık olup olmadığının anlaşılması için bir test yapılmalıdır. HLA-B5701 adı verilen bu testin sonucu pozitif çıkan kişilerde abacavir kullanılamaz.

Test sonucu negatif çıkanlarda ise ilk 6 hafta içinde aşırı duyarlılık reaksiyonu gelişebileceğinden kullanım esnasında dikkatli olunmalıdır.


Abacavir nasıl kullanılır?

Abacavir etken maddeli ilaçlar suda çözünen ilaçlar olup ağız yoluyla kullanılır. Tablet olarak kullanılabildikleri gibi solusyon olarak da kullanılabilirler.

İlacın her gün günün aynı saatinde kullanılması hem ilacın alınacağının hatırlanması açısından kolaylaştırıcı bir etkendir hem de ilaçtan sağlanabilecek faydayı artırır.

İlacın alınması unutulursa, en kısa zamanda kaçırılan doz alınmalıdır. İlaç alınmadığı ikinci doza yakın hatırlanırsa, kaçırılan doz alınmamalıdır. İki doz aynı anda alınmamalıdır.


Abacavir günlük dozu nedir?

Yetişkinlerde günlük doz 600 mg'dır. Bu doz günde bir defa veya 300'er mg olarak iki defada alınabilir.

Çocuklarda vücut ağırlığına göre doz aşağıdaki şekilde değişiklik gösterir:

14-20 kilo arası olan çocuklar için toplam günlük doz 300 mg,

20-25 kilo arasında olan çocuklar için toplam günlük doz 450 mg,

25 kilonun üzerinde olan çocuklar için toplam günlük doz 600 mg'dır.

Yorumlar