Protein C testi

Protein C testi kan plazmasında bulunan protein C düzeyini belirler. Protein C testi, doğuştan olan Tip I protein C eksikliğini Tip II eksikliğinden ayırmak için istenen bir tahlildir. Tip I protein C eksikliğinde hem protein C antijeni hem de protein C fonksiyonu azalmışken, Tip II protein C eksikliğinde protein C miktarı normalken, protein C fonksiyonu azalmıştır.

Protein C nedir?


Protein C, K vitaminine bağımlı pıhtılaşma önleyici bir proenzimdir. Protein C karaciğerde yapılır ve kan dolaşımında bütün vücuda dağılır. Protein C yarılanma ömrü 6-10 saat arasındadır.


Protein C nasıl aktifleşir?

Protein C

Proenzim olan protein C’nin aktivasyonu trombomodulin ve trombin ile olur. Çeşitli faktörlerin etkisiyle aktif hale gelen protein C, “aktive protein C” (APC) adını alır.

APC aktif hale gelmiş olan pıhtılaşma faktörleri V ve VIII’i ve Plazminojen Aktivatör İnhibitör-1'i (PAİ-1) inaktive ederek pıhtılaşmayı önler.

Aktive Protein C'nin etkisi Protein S ile de artırılır.


Protein C eksikliğinde ne olur?

Doğumsal protein C eksikliği iki şekilde olabilir: homozigot ve heterozigot protein C eksikliği.

Heterozigot protein C eksikliğinde damar içi pıhtılaşma problemleri yaşanabilir. Bu kişiler kalp krizi riski ile karşı karşıya kalabilir. Bazı kişilerde ise belirgin bir şikayete rastlanmaz.

Homozigot protein C eksikliğinde ise bebeklik döneminden başlayarak şiddetli pıhtılaşma sorunlarına rastlanır.

Kazanılmış protein C eksikliği ise; K vitamini eksikliği, kumarin gibi ilaçların kullanımı, karaciğer hastalıkları ve yaygın damar içi pıhtılaşma sebebiyle olur.


Protein C testi için gerekli örnek nedir?

Protein C testi için genellikle koldaki bir toplardamardan içinde sodyum sitrat bulunan özel bir tüpe alınan kan örneği kullanılır.


Protein C referans aralığı nedir?

Yetişkinlerde %70-150 arasındadır.


Protein C test sonuçları nasıl değerlendirilir?

Protein C antijen düzeyi %70-75’in altında ise doğumsal bir eksiklik düşünülür.

Yüksek sonuçların klinik önemi bilinmemektedir.

Test sonuçlarınız doktorunuz tarafından değerlendirilmelidir.


Protein C aktivitesi test sonucuna etki eden faktörler nelerdir?

Düşük moleküle ağırlıklı heparin (2 U/mL'nin üzerinde), anfraksiyone heparin (4 U/mL'nin üzerinde), hemoglobin (500 mg/dL'nin üzerinde), bilirubin (21 mg/dL'nin üzerinde) ve trigliserit (890 mg/dL'nin üzerinde) protein C aktivitesini etkileyebilir.

Yorumlar