Protein S testi

Protein S testi kan plazmasında bulunan protein S düzeyini belirler. Protein S testi, damar içi pıhtılaşma problemlerinin araştırılmasında kullanılır. Protein S eksikliği doğuştan veya kazanılmış olabilir. Damar içi pıhtılaşması olan kişilerin %2-6’sında doğuştan Protein S eksikliği bulunur. Bu durum otozomal dominant olarak karşımıza çıkar. Protein S eksikliği olan kişiler normale göre 10 kat fazla toplardamar içi pıhtılaşma problemi ile karşı karşıyadır. Bunun dışında protein S eksikliği olan kişilerde düşükler ve hamilelik döneminde problemlerle karşılaşma riski de fazladır.  


Protein S nedir?


protein s testi

Protein S, K vitaminine bağımlı pıhtılaşma önleyici bir proteindir. Protein S karaciğerde ve endotel hücrelerde yapılır, trombositler içinde bulunur. Kan plazması içinde %60’ı bağlı, %40’ı serbest halde bulunur.
Aktive olmuş Protein C ile birlikte pıhtı önleyici sistemde aktif pıhtılaşma faktörleri V ve VIII’i inaktive ederek   görev yapar.


Protein S eksikliğinde ne olur?

Plazmada bulunan protein S antijeni ve aktivitesine göre 3 tip protein S eksikliği tarif edilir: Bunlardan Tip I ve Tip III, Tip II’ye göre daha sık görülür.

Homozigot protein S eksikliği nadirdir fakat şiddetli damar içi pıhtılaşma ile kendini gösterir.

Kazanılmış protein S eksikliği doğuştan olan protein eksikliğine göre daha sık görülür. K vitamini eksikliği, oral antikoagülan tedavi, karaciğer hastalıkları, yaygın damar içi pıhtılaşma, hamilelik ve ya östrojen tedavisi gibi sebeplere bağlı olarak protein S eksikliği görülebilir.


Protein S testi için gerekli örnek nedir?

Protein S testi için genellikle koldaki bir toplardamardan içinde sodyum sitrat bulunan özel bir tüpe alınan kan örneği kullanılır.


Total Protein S referans aralığı nedir?

Yetişkin erkeklerde %80-160 arasındadır.

Yetişkin kadınlarda 50 yaşın altında %70-160 arasındadır.

Yetişkin erkeklerde 50 yaşın üzerinde %80-160 arasındadır.


Protein S testi?

Test sonuçlarınız doktorunuz tarafından değerlendirilmelidir.


Protein C aktivitesi test sonucuna etki eden faktörler nelerdir?

Düşük moleküle ağırlıklı veya anfraksiyone heparin heparin (4 U/mL'nin üzerinde), hemoglobin (2 g/L'nin üzerinde), bilirubin (100 mg/L'nin üzerinde), romatoid faktör (300 IU/mL'nin üzerinde)  protein S aktivitesini etkileyebilir.

Yorumlar