Feokromasitoma teşhis ve tedavisi

Böbreküstü bezinde ortaya çıkan feokromositoma nadir görülen iyi huylu bir tümördür. Feokromositoma genellikle tek taraflı olsa da bazen her iki böbreküstü bezinde de görülebilir. Her yaşta gelişebilen feokromositoma genellikle 20-50 yaşları arasında ortaya çıkar.  Feokromositoma’nın en sık görülen etkisi kan basıncını artırmasıdır. Bunun sonucu olarak kalp ve damar sistemine büyük hasar verir. Bu sebeple en kısa sürede teşhis ve tedavi edilmelidir.

feokromasitoma

Feokromasitoma nasıl teşhis edilir?


Laboratuvar testleri, görüntüleme tetkikleri ve genetik testler feokromasitoma teşhisinde kullanılan araçlardır.

Laboratuvar testleri:

Feokromasitoma’da adrenalin ve noradrenalin gibi maddelerin üretiminde ve salgılanmasında artış olur. Bu maddelerin ve yan ürünlerinin kan ve idrardaki seviyelerinin belirlenmesi teşhise yardımcı olur.

İdrar testleri için 24 saatlik idrar toplanarak uygun bir kap içinde bekletilir. İdrar toplama süresince en önemli şey 24 saat boyunca yapılan tüm idrarın toplanmasıdır.

Görüntüleme testleri:

Böbreküstü bezindeki tümöral oluşumu belirlemek için BT, MR veya PET gibi radyolojik incelemeler istenebilir.

Feokromasitoma bazen tesadüfi olarak ortaya çıkabilir. Başka amaçlarla çekilen filmler incelenirken feokromasitoma tespit edilebilir.

Genetik testler:

Feokromasitoma’nın kalıtımsal sebeplere bağlı olup olmadığını belirlemek amacıyla doktorunuz bazı genetik testler yaptırmanızı isteyebilir. Bu testlerin sonuçlarına göre yapılacak olan işlemler değişiklik gösterebilir. Çıkan sonuçlara göre ailesel bir inceleme de başlatılabilir.

Feokromasitoma tedavisinde neler yapılır?

Cerrahi tedavi:
Feokromasitoma’nın tedavisi kitlenin cerrahi bir operasyonla alınmasıdır. Böbreküstü bezinin çıkarılması artık çoğunlukla laparoskopik yöntem adı verilen kapalı ameliyat tekniği ile yapılmaktadır.

Ameliyatta böbreküstü bezinin tamamı çıkarılır. Kalan diğer böbreküstü bezi gereksinimi karşılamaya yeterlidir.  

Tansiyonu yüksek olan kişilerde ameliyat öncesi tansiyon düşürücü bir tedavinin uygulanması gerekebilir.

Yorumlar