Feokromositoma

Feokromositoma böbreküstü bezinde ortaya çıkan iyi huylu bir tümördür. Nadir görülen bir tümör olan feokromositoma genellikle tek taraflı olsa da bazen her iki böbreküstü bezinde de görülebilir. Genellikle 20-50 yaşları arasında ortaya çıkan feokromositoma her yaşta gelişebilir. Feokromositoma'da adrenalin (epinefrin), noradrenalin (norepinefrin), dopamin, ACTH, adrenomedullin, kromogranin A gibi çeşitli maddeler salgılanır. Bu maddelerin etkisiyle hastalarda görülen belirtiler ortaya çıkar ki yüksek tansiyon bu belirtilerden en sık görüleni olabilir.  

Feokromositoma’nın en sık görülen etkisi kan basıncını artırmasıdır. Kan basıncı yükselmesi ve diğer bazı belirtiler nöbetler halinde görülebilir. 

Feokromositoma eğer tedavi edilmezse özellikle kalp ve damar sistemine büyük hasar vererek kalp hastalıkları, inme, böbrek yetmezliği ve göz sinirlerinde hasara yol açabilir.  

Feokromositoma tedavisinde tümörün cerrahi olarak çıkartılması tansiyon sorununu ortadan kaldıracaktır.

Feokromositoma belirtileri nelerdir?


Yüksek kan basıncı (yüksek tansiyon)

Aşırı terleme

Baş ağrısı

Kalp çarpıntısı

Titreme

Yüzde solukluk

Nefes darlığı

Tedirginlik

Kabızlık

Kilo kaybı

Feokromositomada bazı etkenler yukarıda sayılan bazı belirtilerin nöbetler halinde görülmesine yol açabilir.   

Nöbetler kendiliğinden veya aşağıda sayılan tetikleyici etmenler nedeniyle ortaya çıkar.


Nöbet sebepleri nelerdir?


feokromositoma hastalığı


Fiziksel zorlanma, stres, vücut pozisyonunda değişiklik, doğum yapma, cerrahi operasyon geçirme, anestezi alma nöbetleri tetikleyebilir.
Bir takım besin maddeleri de nöbet görülmesine yol açabilir. Bazı peynirler, bira ve şaraplar, çikolata, kurutulmuş veya tütsülenmiş et bu besin maddelerindendir.

MAO inhibitörleri, anfetamin ve kokain gibi maddeler de nöbetlere sebep olabilir.  

Yorumlar