Güneş yanığı

Sıcak yaz günlerinde serinlemek için sıklıkla deniz veya havuz kenarları tercih edilir. Ancak şiddetli yaz güneşi bazen istenmeyen durumlara yol açabilir. Bunlardan belki de en önemlisi güneş yanıklarıdır. Güneşin ultraviyole ışınlarının etkisi ile deri hücreleri zarar görür ve bunun sonucunda deri kızarır, acı hissedilir ve hatta deri üzerinde sıvı içeren kabarcıklar oluşur. Yazımızda güneş yanığı sebepleri ve güneş yanığında görülen belirtiler ile bunların iyileşme süreleri anlatılmıştır. 



Güneş yanığı neden olur?



Güneş yanığı genellikle rahat bir şezlongta veya kumların üzerine yayılan bir plaj havlusu üzerinde uzun süre güneş altında kalma sonucu meydana gelir. Denizde veya havuzda saatlerce kalmak da güneş yanığına yol açabilir. Güneş yanığının meydana gelme süresi günün hangi saatinde güneş altında kalındığına da bağlıdır. Özellikle güneş ışınlarının yeryüzüne dik olarak geldiği öğle saatlerinde uzun süre kalmak derinin daha kısa sürede yanmasına yol açar.  Koruyucu bir güneş ürünü kullanılmadıysa daha kısa sürede meydana gelen güneş yanığı tatili zehir edebilir.  

Güneş yanığı

Güneş yanığının sebebi nedir?


Güneş yanığının sebebi deriye ulaşan ve derinin altına da nüfuz eden güneşin ultraviyole ışınlarıdır. Bu ışınlar ultraviyole A ve B ışınlarıdır. Bu ışınların altında uzun süüre kalmak derinin yanmasına sebep olur. Güneş yanığı sonucu meydana gelen deri kızarıklığı güneşin zararlı etkisinin görünen yüzüdür ve kısa zamanda kendini gösterir.

Güneş yanığının etkisi ne zaman başlar?


Güneşe maruz kalmanın ardından birkaç saat içinde güneş yanığının belirtileri meydana gelir. Ancak derideki güneş yanığı etkilerinin tamamının ortaya çıkması 24 saati bulabilir.

Güneş yanığı belirtileri nelerdir?


Güneş yanığının ilk belirtisi derinin kızarmasıdır. Kızarıklık ile birlikte şişlik ve deri üzerinde sıvı dolu kabarcıklar oluşabilir.



Kızarıklık genellikle güneşe maruz kalındıktan 2-6 saat sonra başlar. Deri kızarıklığı ile beraber deride sıcaklık ve acıma da hissedilir. Kızarıklık 24 saatte en yüksek düzeye ulaşır ve 1-2 gün içinde düzelir.

Acıma hissi de 24 saatte en yüksek düzeye ulaştıktan sonra 48 saatte azalır ve geçer.


Deri üzerinde sıvı kabarcıkları orta veya ciddi derecede olan güneş yanıklarında görülür. Bu kabarcıkların görülmesi 6 saat sonra olup 24 saati bulabilir. Sıvı dolu kabarcıkların iyileşmesi 1 haftalık bir süre alabilir.



Güneş yanığı belirtilerinin süresi neye bağlıdır?


Güneş yanığı belirtileri herkeste aynı olmaz ve iyileşme süresi değişkenlik gösterir. Güneş yanığı belirtilerinin süresi aşağıdaki faktörlere bağlıdır:

  • Deri renginin açık olması
  • Saç renginin açık olması,
  • Saat 10-15 arası güneşe maruz kalma
  • Yüksek irtifa
  • Güneşe hassasiyeti artıran ilaç kullanma.

Deri soyulması ne zaman başlar?


Güneş yanıklarından sonra deride soyulma görülür. Deri soyulması genellikle 3-4 gün sonra başlar ve deri iyileşene kadar soyulma sürer. Derinin yanma dercesine göre soyulmanın süresi değişkenlik gösterebilir.

Yorumlar