Kan şekeri sınırda çıkarsa ?

Kan şekeri ölçümü genellikle 8-10 saatlik açlıktan sonra alınan kan örneğinde yapılır ve “açlık kan şekeri” (AKŞ) adını alır. Normal bir kişide AKŞ sonucu 70-100 miligram/desilitre (mg/dL) arasında olmalıdır.
Eğer AKŞ sonucunuz 100 mg/dL’nin üzerinde ama 126 mg/dL'nin altındaysa buna “bozulmuş açlık şekeri” veya tıbbi adıyla “prediyabet” adı verilir. Bazen doktorlar halk tarafından anlaşılması için AKŞ değeri bu aralıkta olan kişilere "şekerin sınırda çıktı" da diyebilir. 

kan şekeri üst sınır

AKŞ düzeyi "sınırda" çıkan kişilerin gelecek 10 yıl içinde şeker hastası olma ihtimali %30-50 gibi yüksek bir değerdir.

Buna göre bozulmuş açlık şekeri olan ortalama olarak her 2 ile 3 kişiden biri şeker hastası olacak demektir (Bkz: Bozulmuş açlık şekeri nedir?).

Bu sebeple AKŞ değeri 100’ün üzerinde çıkan kişilere “şeker yükleme testi” (OGTT) yaptırılması önerilir ve böylece kişide halk arasında “gizli şeker” olarak adlandırılan olası bir şeker hastalığına teşhis konması sağlanır (Bkz: Şeker yükleme testi nedir?).   

Anne ve baba başta olmak üzere ailesinde şeker hastalığı olan kişilerin yaşları ilerledikçe kan şekeri kontrolu yaptırmaları erken teşhis açısından büyük önem taşır.

Yorumlar