Nikel testi

Nikel testi kan veya idrardaki nikel düzeyini ölçer. Nikel testi nikele maruz kalan kişilerde nikel zehirlenmesi olup olmadığını belirlemek için kanda veya idrarda yapılır. Nikel zehirlenmesi olup olmadığının belirlenmesinde idrar nikel testi daha fazla tercih edilir. Nikel testi yanı sıra nikel alerji testi de bulunmaktadır. Nikel alerji testi ile kişide nikele karşı alerji bulunup bulunmadığı saptanır.

Nikel maruziyeti nasıl olur?


Nikel toprakta bulunan elementlerden biridir. Gümüşi beyaz renkte olan nikel sıklıkla cam, seramik, paslanmaz çelik üretimi ve boya endüstrisinde kullanılır.

Nikel, nikel tetrakarbonile dönüştüğünde çok daha zehirli hale gelir. Nikel tetrakarbonil ise petrol rafinerilerinde, plastik endüstrisinde ve nikel kadmiyum pillerde kullanılır.

nikel testi

Nikel nasıl zarar verir?


Nikel tetrakarbonil solunum havası ile alındığında hemoglobine bağlanır. Bu sebeple hemoglobinin oksijen bağlama kapasitesi azalır. Hemoglobinin nikel tetrakarbonile bağlanma isteği karbon monoksitten bile daha fazladır. Böylece kan yoluyla nikel tetrakarbonil tüm vücuda yayılır. Vücutta ATPaz ve RNA polimeraz gibi hayati enzimlerin görev yapmasını engeller.

Nikel tozlarının solunum havası ile fazla miktarda alınması solunum yollarında kansere de neden olabilmektedir.

Nikele temas sonucu alerjik deri reaksiyonları da meydana gelebilir.

Nikel testi için gerekli örnek nedir?

Nikel testi serumda veya idrarda yapılabilir. Serum nikel testi için genellikle koldaki bir toplardamardan özel bir tüpe kan alınır.

Nikel testi referans aralığı nedir?

Serum nikel düzeyi 2 ng/mL’nin altındadır.

İdrar nikel değeri idrar kreatinin düzeyi ile orantısal olarak verilir:

İdrar nikel değeri 18 yaş üzerindeki erkeklerde 3.8 mcg / gram kreatinin altında,

İdrar nikel değeri 18 yaş üzerindeki kadınlarda 4.3 mcg / gram kreatinin altındadır.

Nikel test sonuçları nasıl değerlendirilir?

Serumda 2 ng/mL, idrarda erkeklerde 3.8 mcg / gram kreatinin, kadınlarda 4.3 mcg / gram kreatinin’in üzerindeki değerler çevresel veya mesleksel maruziyeti gösterir.

İdrardaki 50 mcg/gram kreatinin üzerindeki değerler aşırı maruziyeti ifade eder.

Serumdaki 10 ng/mL’nin üzerindeki değerler toksik konsantrasyonlara ulaşıldığının göstergesidir.

Nikel tetrakarbonil ile temas edebilecek kişilerde nikel zehirlenmesi düşünülebilir. Bunlar nikel tetrakarbonil bulunabilecek işlerde çalışan kişiler olabilir. Bunun dışındaki kişilerde yüksek sonuçlar kuşkuyla karşılanır.

Nikel test sonuçlarını etkileyen faktörler nelerdir?

Gadolinyum ve iyot gibi maddelerin yüksek miktarları metal tahlillerinde etkileşime sebep olur. Bu sebeple yakın zamanda tıbbi görüntüleme amacıyla bu maddelerin kullanıldığı kişilerde tahlilin yapılması 96 saat ertelenmelidir.

Yorumlar