Şeker hastalığı tarama testleri

Şeker hastalığına günümüzde oldukça sık rastlanmaya başlanmıştır. Amerika’da şeker hastalığının ölüm sebepleri arasında 7. sıraya yükseldiği bildirilmektedir. Ülkemizde de şeker hastalığı görülme sıklığı gün geçtikçe artmaktadır. Şeker hastalığının erken dönemde tespit edilmesi çok önemlidir. Böylece şeker hastalığının vücutta yarattığı problemler azaltabilir. Şeker hastalığının tespit edilebilmesi için şeker hastalığı tarama testleri yapılmalıdır.


Şeker hastalığı tarama testleri ne zaman yapılmalıdır?


Şeker hastalığı tarama testleri; açlık kan şekeri, hemoglobin A1c (HbA1c) testi ve şeker yükleme testleridir.

Hiçbir risk faktörü olmasa da kişinin yaşı 45’in üzerinde ise şeker hastalığı tarama testleri yapılmalıdır. Fakat 45 yaşın altında olan kişilerde şeker hastalığı risk faktörleri varsa, onlara da şeker hastalığı tarama testleri yapılır.

Yapılan tarama test sonuçları normal çıkarsa her 3 senede bir tarama testi tekrar edilmelidir. Yapılan şeker tarama test sonuçlarında şekere olan toleransın azaldığı tespit edilirse, şeker tarama testleri her yıl tekrarlanmalıdır.

Şeker hastalığı tarama testleri nelerdir?

Açlık kan şekeri: Ortalama olarak en az 8-10 saatlik açlıktan sonra yapılan testtir. Açlık kan şekerinin usulüne uygun olarak yapılması son derece önemlidir. Bu testte açlık süresine mutlaka uyulmalıdır.

hba1c testi


HbA1c testi: Son yıllara kadar şeker hastalarının tedavisi sırasında kan şekerinin kontrol edilip edilmediğini belirlemek için kullanılan HbA1c testi artık şeker hastalığı teşhisi için de kullanılmaya başlamıştır.

HbA1c testi genellikle son 3 aylık kan şeker düzeyini belirlenmesini sağlar. Böylece geçmiş üç aylık dönemde kan şekerinde aşırı bir yükselme olup olmadığı bu test sayesinde ortaya çıkar.

HbA1c testinin yüksek çıkması durumunda HbA1C’yi yükseltebilecek başka bir sebep yoksa, şeker hastalığı teşhisi konulabilir. Ayrıca değerlendirme sırasında HbA1c’nin düşük çıkmasına sebep olabilecek etkenler de hesaba katılmalıdır.

Şeker yükleme testi: 10-12 saatlik açlık sonrası açlık kan şekeri alındıktan sonra kişiye genellikle 75 gram şekerli bir solusyon içirilerek 2 saat beklenir. İkinci saatte alınan kanda ölçülen şeker sonucuna göre değerlendirme yapılır.

Sonuç anormal çıkarsa test kısa bir süre sonra tekrar yapılır. Yine anormal çıkarsa bu kez şeker hastalığı teşhisi konur.

Yorumlar