D vitamini değerleri

D vitamini son yıllarda popüler olan testlerden biridir. Yapılan bilimsel çalışmalarda D vitamini eksikliğinin birçok hastalığa davetiye çıkardığı belirlenmiştir. Bu sebeple sağlık programlarında D vitamini oldukça sık anlatılmaya başlanmış ve ilgi odağı haline gelmiştir. Bunun sonucu olarak çoğu kimse D vitamini düzeyini merak etmeye başlamış ve sağlık kuruluşlarına başvurarak D vitamini tahlili yaptırmaya başlamıştır.

Çıkan D vitamini sonuçları nasıl değerlendirilir?


D vitamini değerleri

Aşağıda D vitamini için çeşitli değerler verilmiştir.


Bu değerler D vitamini testinin yapıldığı tıbbi laboratuvara, tahlil için kullanılan yönteme, D vitamini test sonucunun yanında verilen birimine ve tahlilin yapıldığı cihaza göre değişiklik gösterebilir.

Bu sebeple D vitamini sonuçlarınız doktorunuz tarafından değerlendirilmelidir.

D vitamini yerine sonuç raporunuzda test sonucunuz 25(OH)D veya 25(OH)D3 olarak da yazılmış olabilir. Bu ibare D vitamininin bilimsel adıdır.     

Normal sonuç:

D vitamini test sonucu 30 ng/mL’nin üzerinde ise normaldir. Sonucun 40-60 ng/mL arasında olması tercih edilir. Ancak 150 ng/mL'nin üzerindeki değerler D vitamini zehirlenmesi olarak düşünülür. Bu sebeple aşırı D vitamini alınması zararlıdır. 


D vitamini yetersizliği:

D vitamini test sonucu 20-30 ng/mL arasında ise D vitamini yetersizliği olduğu anlaşılır.

D vitamini yetmezliği:

D vitamini test sonucu 20 ng/mL’nin altında olması durumunda D vitamini yetmezliği söz konusudur.  

D vitamini test sonuçlarınız mutlaka doktorunuz tarafından değerlendirilmeli, eğer tedavi gerekiyorsa onun tarafından verilmelidir.

D vitamini düşük çıkan kişiler kendi başına veya çevrenin önerisiyle ilaç kullanmamalıdır.

Yorumlar

  1. Mrb kan tahlilimi yorumlarmisin teşekkürler simdiden
    Vitamin b12 referans araligi 126.5 -505sonuc 509
    25 vitamin d hidroksireferans araligi 30-1.25
    Kreatinin referans araligi 0.51-0.95 sonuc 0.46

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Elif hanım,
    25 vitamin d sonucunuz 1.25 çıktıysa bu sonuç oldukça düşüktür. B12 vitamini kullanıyorsanız bir süre ara verebilirsiniz. Çünkü normal aralığın üzerine çıktığı görülüyor. Tahlil sonucunuzu doktorunuza gösteriniz. D vitamini eksikliği için o gereken tedaviyi verecektir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder