El ayak ve ağız hastalığı nedir?

Ağızda yaralar, el ve ayaklarda döküntüler bulunduğu için halk arasında "el ayak hastalığı" olarak bilinen bu hastalık virüslerin sebep olduğu genellikle hafif seyreden bulaşıcı bir hastalıktır. El, ayak ve ağız hastalığı genellikle okul öncesi çocuklarda görülse de yetişkinlerde ve okul çağındaki çocuklarda da görülebilir. Yaz ve sonbahar aylarında daha sık görülen el ayak ağız hastalığı nadir de olsa menenjit veya beyin iltihabına sebep olabilir.

El ayak ve ağız hastalığı

El, ayak ve ağız hastalığı sebebi nedir?


El ayak ve ağız hastalığı


El ayak ağız hastalığı  Coxsackie adı verilen bir virüsün etkisiyle gelişir.
Bulaşıcı bir hastalık olup, genellikle ağız yoluyla bulaşır.

Hastanın tükürük, burun akıntısı, balgamı, deri üzerindeki kabarcıkların sıvısı, hapşırık damlacıkları ve dışkısı ile temas, el ayak ağız hastalığının bulaşmasına sebep olur.

Yaz aylarında havuzlar yoluyla da bulaşabilen el ayak ağız hastalığından korunmak için günlük hayatta özellikle el hijyenine dikkat etmek gerekir.


El, ayak ve ağız hastalığı belirtileri nelerdir?

El ayak ağız hastalığı bulaştıktan sonra 3 - 6 gün kadar bir kuluçka süresi vardır. Şikayetler bu kuluçka süresinden sonra başlar ve aşağıdaki belirtiler görülür:
Ateş (genellikle ilk belirtidir).

Ateşten 1-2 gün sonra ağızda dil, diş etleri veya yanağın içinde yaralar görülmeye başlar.

Takip eden günlerde el ve ayaklarda avuç içinde, ayak tabanında ve kalçada kırmızı renkli döküntüler ortaya çıkar.

Boğaz ağrısı

Kendini kötü hissetme

İştahsızlık


El, ayak ve ağız hastalığı ne kadar sürer?

Hastalık genellikle 1 hafta kadar sürebilir. El ayak ağız hastalığı süresince yukarıda sayılan genellikle hafif seyreden belirtiler görülür. Belirtiler ağırlaşır, ateş çok fazla yükselirse doktora başvurulmalıdır.

Yorumlar