Güneşten korunmak için neler yapılabilir

Güneş içimizi ısıtsa da sıcak yaz günlerinde bize zarar verebilir. Uzun süre güneş altında kalınırsa güneş ışınları derimizi kısa sürede yakabilir. Güneş yanıkları özellikle başlangıçta epey acı verici olabilir. Bu sebeple derimizi güneşten korumak için bazı tedbirlerin alınması gerekir. Güneşten korunmazsak tatil burnumuzdan gelebilir. Kendimizi güneşten korumak, güneş ışınlarının uzun dönemli etkileri olan cilt kırışıklıkları veya deri kanserlerini önlemek açısından da önemlidir.


Güneşten korunmak için neler yapılmalıdır?


Güneşten korunmak için en iyi yol güneşe maruz kalmamaktır. Güneşe çıkılacaksa korunmak için özellikle sabah 10 ile öğleden sonra 4 arasında güneş ışınlarının en kuvvetli olduğu zaman güneşe çıkılmamalıdır. Çünkü bu saatlerde zararlı ultraviyole ışınlarının en yoğun olarak alındığı zamandır.

güneşten korunma


Güneşe çıkılacaksa gölge yerler tercih edilmelidir. Güneşten korunmak için deniz veya havuz kenarlarında şemsiye altında oturulmalıdır. Eğer mümkünse ultraviyole korumalı şemsiyeler kullanılmalıdır.

Güneşten koruyucu giysiler giyilmelidir. Bu giysilerden en önemlisi geniş kenarları olan şapkalardır. Böylece ense, kulaklar, gözler ve kafa derisi güneşten korunmuş olur.


güneşten korunma şapka


Bol ve terletmeyen uzun kollu ve paçalı giysiler giyilmelidir. Bazı giysiler güneşten koruyucu iplikle dokunurlar. Eğer mümkünse bu tip giysiler kullanılmalıdır.

güneşten korunmak güneş gözlüğü

Güneşten korunmak için ultraviyole korumalı gözlükler takılmalı ve güneşin gözlere zarar vermesi engellenmelidir. Çocuklar da güneş gözlüğü kullanmalıdır.
Güneşten korunmak için koruma faktörü yüksek güneş koruyucular kullanılmalıdır. Güneş koruyucusu genellikle plaja veya havuz kenarına geldikten sonra sürülür ki bu yanlıştır. Güneş koruyucuları güneşe çıkılmadan 15-30 dakika önce sürülmelidir.





Güneşten korunmak için yeterli miktarda güneş koruyucu kullanıldığından emin olunmalıdır. Bir yetişkinin vücudunun tamamını kaplayacak miktarda güneş koruyucusu genellikle 30 mL kadardır. Az miktarda güneş koruyucu kullanılırsa yeterli etkinlik göstermeyebilir.  


güneşten korunmak şemşiye

Ancak unutulmamalıdır ki, bir kere sürülünce güneş kremi tüm gün boyunca sizi güneşten koruyamaz. Denize veya havuza girdikten sonra ve belirli aralıklarla (genellikle 2-3 saatte bir) güneş kremi yenilenmelidir.

Yorumlar