İdrar rengi ve susuzluk

Yeterli miktarda sıvı alınamazsa, vücuttaki su miktarı azalmaya başlar. Vücut azalan suyu en iyi şekilde kullanabilmek için gerekli kısıtlamalara gider. Bunlardan biri de idrar miktarındaki azaltmadır. Bilindiği gibi vücuda zararlı atık maddelerin bir kısmı idrar ile vücuttan uzaklaştırılmaktadır. İdrardaki sıvı miktarı azaldıkça içinde yer alan atık maddelerin miktarı daha yoğun hale gelir. Bu durumda idrarın rengi koyulaşmaya başlar. İdrardaki renk değişimi vücutta bulunan sıvı miktarının da göstergesidir. İdrar renginiz koyu sarı ise su içmeniz gerekir. 

İdrar rengi susuzluğun derecesini nasıl gösterir?


İdrar rengi normalde açık sarıdır. İdrar rengi koyulaşırsa vücut sıvısının azalmaya başladığı anlaşılabilir. İdrar rengi koyu sarı olursa, vücutta sıvı miktarının oldukça azaldığı ve bir an önce sıvı alınması gerekliliği ortaya çıkar. Bu yüzden vücudun su ihtiyacının tespitinde idrar rengi önemli bir kılavuz olarak görülebilir.

idrarın rengi


Resimdeki idrar renklerine göre vücudun ne kadar su miktarı kolaylıkla tahmin edilebilir. Buna göre 1, 2 ve 3 nolu renkler vücuttaki su miktarının yeterli olduğunu belirtir.

Resimdeki 4-8 nolu renkler koyuluklarına göre vücuttaki su miktarının azaldığının göstergesidir. Koyuluk derecesine göre su ihtiyacı artar ve daha fazla su içilmesi gerekir.      

Tüm canlıların olduğu gibi insanların da yaşamlarını sürdürebilmeleri için suya ihtiyaçları vardır. Yetişkinlerin vücudunun %60-70 kadarı sudan oluşur.

Yazın şu en sıcak günlerini yaşadığımız günlerde özellikle aşırı terlemeye bağlı olarak vücudumuzdaki su miktarı azalırken su ihtiyacının artması kaçınılmazdır. Bu sebeple su içmeye büyük özen gösterilmelidir.

Yeterli miktarda sıvı alınmazsa kan dolaşımında azalma, biyokimyasal reaksiyonlarda aksama, atıkların uzaklaştırılmasında problemler ve vücut ısısında artış gibi sorunlar baş gösterir.


Yaz aylarında su içmek neden önemlidir?

Artan hava sıcaklığı vücut ısısının da artışına yol açar. Kan dolaşımı sayesinde iç organlardaki ısı uzaklaştırılmaya çalışılır ve böylece organların zarar görmesi önlenir. Kan dolaşımı ile vücut ısısı deriye taşınarak terleme gerçekleşir. Ter buharlaştıkça vücudun ısısı düşer ve soğuma sağlanır.

Ancak yeterli miktarda su içilmezse, hem dolaşan kan miktarı azalır, hem de ter miktarında azalma meydana gelir. Bu sebeple vücut ısısının ayarlanmasında sorun yaşanmaya başlar. İstenen miktarda terleme olamayacağı için hava sıcaklığı nedeniyle artan vücut ısısı düşürülemez.

Bu sebeple özellikle yaz aylarında yeterli miktarda sıvı alınması çok önemlidir. İdrar rengi de sıvı ihtiyacının göstergesidir.

Unutmayın, idrar renginiz koyulaşmışsa su içmeniz gerekir.

Yorumlar