İdrar civa testi

İdrar civa testi idrarda bulunan civa (Hg) seviyesini ölçer. İdrar civa testi civa zehirlenmesini belirlemede kullanılır. Elemental halde zehirsiz olan civa, iyonize olduğu zaman zehirli hale gelir. Eğer civa kimyasal değişime uğrayıp metil civa gibi bir forma dönüşürse çok zehirli olur. Endüstride civayı klora maruz bırakarak yapılan bu değişim, deniz ve göllerde dip çamuru içinde meydana gelebilir. Balıklara geçen bu civa besin zincirine bulaşmış olur ve civa içeren balıklar sofralarımızı süsleyebilir. Vücudumuzda bağırsak bakterileri de civayı elemental formdan zehirli forma dönüştürebilir. Zehirli formdaki civa vücutta yağdan zengin dokulara bağlanarak veya proteinlerin yapısını bozarak insana zarar verebilir. 

İdrar civa testi için örnek nasıl alınır?


idrarda civa


İdrar civa testi için genellikle 24 saatlik idrar tercih edilir. Bunun için kişinin 24 saat boyunca idrarını biriktirmesi gerekir.

Ayrıca spot idrarda da civa testi yapılabilir.

İdrar civa testi referans aralığı nedir?

Spot idrardaki referans aralığı 0-9 mikrogram/L'dir.

Eğer 24 saatlik idrarda 50 mikrogramdan fazla civa tespit edilirse, civa zehirlenmesinden söz edilebilir. 


İdrar civa test sonucu nasıl değerlendirilir?

İdrarla atılan civa seviyesi ile klinik civa zehirlenmesi belirtileri pek ilişkili olmasa da, civaya maruz kalan kişinin belirlenmesinde idrar civa seviyesi en güvenilir ölçüdür. 


İdrarda civa testi ile ilgili nelere dikkat edilmelidir?

Civaya maruz kalınan yerde idrarda civa testi için idrar örneği alınmamalıdır. Çünkü bu durumda çevrede bulunan civa idrara bulaşabilir.

Gadolinyum veya iyot içeren kontrast madde ile bir görüntüleme yapıldıysa, idrarda civa testi için en az 96 saat beklenmelidir.

Yorumlar