İdrar kurşun (Pb) testi

İdrar kurşun testi idrarda bulunan kurşun (Pb) seviyesini ölçer. İdrar kurşun testi kişinin kurşuna maruz kalıp kalmadığını belirler. Kurşun doğada bulunan ve sanayide ortaya çıkan bir ağır metaldir. Kurşunsuz benzin kullanımının azalmasıyla havaya karışımı azaldıysa da, eski binalarda kurşun su borularının hala kullanımda olması veya endüstriyel kirlilik gibi sebeplerle kurşun insan sağlığını tehdit etmektedir. Çevrede bulunan kuşuna ani veya uzun yıllarca maruz kalma kurşun zehirlenmesine sebep olabilir. İdrarda kurşun atılımının artışı kurşuna maruz kalındığının göstergesidir. Tedavi öncesi ve sonrası idrar kurşun düzeyinin tespiti kurşun maruziyetinin önemli bir belirtecidir.


İdrar kurşun testi için örnek nasıl alınır?


İdrar kurşun testi için genellikle 24 saatlik idrar tercih edilir. Bunun için kişinin 24 saat boyunca idrarını biriktirmesi gerekir.

Ayrıca spot idrarda da kurşun testi yapılabilir.

idrarda kurşun


İdrar kurşun testi referans aralığı nedir?

24 saatlik idrarda 125 mikrogramın üzerindeki kurşun önemli bir kurşun maruziyetinin göstergesidir. 

Spot idrardaki referans aralığı 0-4 mikrogram/L'dir.

Spot idrarda idrar kurşun düzeyi idrar kreatinini ile oranlanarak da verilebilir. Bu durumda idrar kurşun/kreatinin oranı 5 mikrogram/gram kreatininin altında olmalıdır. Bu düzeyin üzerindeki değerler


İdrar kurşun test sonucu nasıl değerlendirilir?

Eğer 24 saatlik idrarda 125 mikrogramdan fazla kurşun tespit edilirse veya idrar kurşun/kreatinin oranı 5 mikrogram/gram kreatininin üzerinde ise, solukluk, kansızlık gibi kurşun zehirlenmesi belirtileri görülebilir. 

İdrar kurşun testi kan kurşun testinin yerine kullanılmamalıdır. İdrar kurşun testi sonuçları kan kurşun testi ile karşılaştırılarak değerlendirme yapılmalıdır.


İdrarda kurşun testi ile ilgili nelere dikkat edilmelidir?

Gadolinyum veya iyot içeren kontrast madde ile bir görüntüleme yapıldıysa, idrarda kurşun testi için en az 96 saat beklenmelidir.

Yorumlar