Tiroid fonksiyon testleri

Tiroid boynun ön tarafında bulunan kelebek şeklinde bir bez olup vücutta çeşitli görevleri olan tiroid hormonlarını üretir. Tiroid hormon üretiminin çeşitli nedenlerle değişmesi vücudun enerjiyi kullanması ve gerektiğinde kullanılmak üzere depolanmasını bozar.
Tiroid bezi bazen gerektiğinden fazla çalışıp hormon üretirken; tiroid bezi bazen de az çalışır ve yeterli hormon üretemez.

tiroid bezi

Tiroid bezi normal çalışmazsa ne olur?


tiroid fonksiyonları


Tiroid bezinin az (hipotiroidi) veya fazla (hipertiroidi) çalışması aşağıdaki problemlere yol açabilir:

Kilo alımı ve kilo verememe, çarpıntı, ellerde titreme, aşırı terleme, ciltte kalınlaşma, kansızlık, saç dökülmesi, tansiyon yüksekliği, kabızlık, kadınlarda adet dengesizlikleri, kas ağrıları, hafıza problemleri, konsantrasyon bozukluğu, kısırlık, ses kısıklığı, kaş dökülmesi, ödem ve hatta psikolojik problemlere sebep olur.

Tiroid bezinin fonksiyonu nasıl belirlenir?

tiroid fonksiyonu

Tiroid bezinin fonksiyonlarının belirlenmesi için “tiroid fonksiyon testleri” yapılır. Böylece tiroid bezinin farklı çalışmasının sebebi aydınlatılmaya çalışılır.

Tiroid fonksiyon testleri algoritması nedir?   

Tiroid fonksiyon testlerinin belirli bir sıralamayla yapılması gereklidir. Böylece gereksiz test istenmesi de önlenmiş olur.

Aşağıda tiroid fonksiyon testlerinin hangi sırayla istenmesi gerektiği belirtilmiştir:

Önce Tiroid Uyarıcı (stimulan) Hormon (TSH) testi istenir. TSH test sonucuna göre aşağıdaki işlemler yapılır:

TSH 0.1 mIU/L’nin altında çıktıysa hipertioidi düşünülerek serbest T4 testi istenir. Serbest T4 testi normalse T3 testi istenir.

TSH 0.3 mIU/L’nin altında çıktıysa sınırda düşük TSH nedeniyle T4 testi istenir.

TSH 0.3-4.2 mIU/L arasında çıktıysa klinik açıdan da bir belirti yoksa başka bir test istenmez.

TSH 4.2 mIU/L’nin üzerinde çıktıysa hipotiroidi düşünülerek serbest T4 ve Anti M (Anti tiroperoksidaz) testleri istenir.

Yukarıdaki tiroid fonksiyon testlerinin sonuçlarına göre kişinin tiroid bezinde nasıl bir problem olduğu doktor tarafından ortaya çıkartılır ve gerekli tedavi yapılır.

Yorumlar