Digoksin zehirlenmesi

Digoksin kalp yetmezliği tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Digoksin doktorun önerdiği dozda genellikle ağızdan alınır. Sindirim sisteminde emilerek başta kalp, böbrek ve karaciğer olmak üzere tüm dokulara dağılır. Bağırsak bakterileri, tok olmak, aşırı fizik aktivite, kinin veya kinidin kullanımı, fazla miktarlarda farklı ilaç kullanımı gibi bazı faktörler digoksinin emilimini, vücutta dağılımını ve yararlılığını azaltabilir. Digoksin genellikle 36-40 saatte vücuttan başlıca idrar ile atılır. Ancak böbrek hastalığı bulunanlarda digoksinin vücuttan atılımı gecikir. Bu sebeple digoksin zehirlenmesi meydana gelebilir. Digoksinin belirtilen dozdan fazla alınması da digoksin zehirlenmesine sebep olabilir.

Digoksin zehirlenmesinin belirtileri nelerdir?


Digoksin zehirlenmesinde başlangıçta kalpte ritim bozuklukları görülür. Ayrıca aşağıdaki belirtiler de digoksin zehirlenmelerinde bulunabilecek diğer belirtilerdir:

Cisimlerin çevresinde sarı veya yeşil halkalar görülmesi

Baş dönmesi

Mide bulantısı

Kusma

İshal

Solunum güçlüğü

Düzensiz kalp atışları

Karın ağrısı


Digoksin zehirlenmesi teşhisi nasıl konur?

Digoksin zehirlenmesi

Digoksin testi ile kandaki digoksin seviyesi belirlenebilir.
Digoksin seviyesi 4 ng/mL'nin üzerindeyse digoksin zehirlenmesi olduğu anlaşılır. Ancak digoksin testinin ilaç alındıktan en az 6-8 saat sonra yapılmasına dikkat edilmelidir.

Yorumlar