Gebelik öncesi kızamıkçık aşısı

Bebek sahibi olmayı düşünen çiftler öncelikle gebelik ile ilgili bilgi sahibi olmalıdır. Böylece gebelik dönemine bilinçli bir şekilde hazırlanarak gebelik döneminin hem anne hem bebek için sorunsuz geçmesi sağlanabilir. Kızamıkçık aşısı gebelik öncesi bilinmesi gereken hususlardan biridir. Gebelik öncesi yaptırılacak kızamıkçık aşısı, özellikle hamileliğin ilk üç ayında olası bir kızamıkçık enfeksiyonu geçirilmesi durumunda bebeğin zarar görmesini engeller.

Gebelik öncesi hazırlık ne zaman başlamalıdır?



Gebelik planlı bir gebelik değilse, gebe kalındığı genellikle adet gecikmesi ile anlaşılır. Ancak gebe kalındığının bilinmediği ilk haftalar bebeğin gelişimi açısından önemli bir dönemdir.

Planlı bir gebelikte gebelik öncesi 3 aydan başlayarak kadının sağlığına dikkat etmesi gerekir. Gebe kalmayı düşünen bir kadın en az 3 ay öncesinden gebeliğe hazırlanmalıdır. Böylece hem kadının gebe kalma olasılığı artar hem de gebeliğin normal ve doğan bebeğin sağlıklı olma şansı yükselir.

Kızamıkçık aşısı neden önemlidir?


Gebelik öncesi dönemde tetkik edilmesi gereken şeylerden biri de kızamıkçık hastalığına karşı kadının vücudunda bağışıklık olup olmadığının belirlenmesidir.

Eğer anne adayı çocukluğunda kızamıkçık aşısı olmadıysa veya kızamıkçık hastalığı geçirmediyse, gebelik öncesi mutlaka kızamıkçık aşısı yaptırılmalıdır.

Eğer gebelikten 3 ay önce kızamıkçık aşısı yaptırılmaz ve kızamıkçık hastalığına karşı bağışıklık sağlanmazsa, hamileliğin özellikle ilk 3 ayında kızamıkçık geçirilmesi durumunda anne karnındaki bebek zarar görür.

Erken gebelik döneminde kızamıkçık hastalığı geçirilmesi durumunda bebek sağırlık, katarakt, kalp hastalığı, zeka geriliği gibi problemlerle veya ölü doğabilir.  

Anne karnındaki bebeğin kızamıkçık hastalığından zarar görmesi nasıl engellenir?


Bebeğin kızamıkçık nedeniyle zarar görmesini engellemek son derece basittir.

Gebe kalmadan 3 ay önce kızamıkçık hastalığına karşı vücudunuzda bağışıklık olup olmadığını belirlemek için tahlil yaptırmak gerekir.

Bu tahlil sonucuna göre doktorunuz kızamıkçık aşısı yaptırmanız gerekip gerekmediğine karar verecektir. Eğer kızamıkçık hastalığına karşı vücudunuzda bağışıklık yoksa kızamıkçık aşısı yaptırmanız önerilecektir. 

Kızamıkçık aşısı yapılan anne adaylarının en az 1 ay hamile kalmaması önerilir.


Kızamıkçık için hangi testler yaptırılır?


Kızamıkçık için yaptırılması gereken tahlil Rubella IgG ve Rubella IgM testleridir. Bu testler hali hazırda kızamıkçık enfeksiyonu geçirip geçirmediğinizi ve kızamıkçık hastalığına karşı vücudunuzda bağışıklık bulunup bulunmadığını gösterir.

Yorumlar

  1. Merhabalar ben 3 ay önce kızamık aşısı yaptırdım şimdi kan tahlilimde rubella ıgg 32 pozitif ıgm 0.76 negatıf cıktı normal deger 0-1.6 arasında gebelik için 3 aydan daha fazla beklememe gerek varmıdır bu ıgm degerı yukselır mı

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Gzde hanım,
    Aşıdan 3 ay sonra Rubella IgM değerinin yükselmesi beklenmez hatta daha da düşecektir. Rubella aşısı canlı bir aşı olduğu için temkinli davranmak gerekir. Sağlıklı bir hamilelik dileriz.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba birçok kaynakta 2001 yılında kkk aşısı sonrası gebe kalma süresinin 3 aydan 28 güne indirildiği yazıyor bu konunun gercekciliği varmıdır .

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Merve hanım,
    Kızamık, kızamıkçık ve kabakulak aşısından sonra en az 1 ay hamile kalınmaması önerilmektedir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder