Gebelik ve çalışma hayatı

Bebek sahibi olmayı düşünen çiftler gebelik ile ilgili çeşitli konularda bilgi sahibi olmalıdır. Böylece hem de gebeliğin döneminin normal geçmesi sağlanır hem de anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişim şansı yükselir. Gebe kalmayı düşünen bir kadın gebe kalmadan en az 3 ay öncesinden gebeliğe hazırlanmalıdır. Bazı kadınlar gebe kaldıklarını ancak adeti geciktiğinde fark eder. Gebe kaldığı anlaşıldığında en az 2-3 hafta geçmiş olur. Halbuki gebe kalındığının bilinmediği ilk haftalar bebeğin gelişimi açısından oldukça önemlidir. Bu sebeple planlanarak gebe kalınmalı, gebelik öncesi 3 aydan başlayarak kadın gebeliğe hazırlanmalıdır.

Sağlıklı beslenmeye dikkat etmek, gerekli aşıları olmak, içki ve sigarayı bırakmak, iş yerindeki şartları düzeltmek gibi işler gebe kalmadan önce düzenlenmelidir.

hamilelikte çalışmak

İş yerinin ve işin gebelik açısından ne gibi riskleri vardır?



Gebelik öncesi ve gebelik döneminde bebeğin sağlığını etkileyebilecek risklerden uzak durmak gerekir. Özellikle çalışan anneler bu duruma dikkat etmeli, eğer varsa iş yerinde bebeğe zararı olabilecek etkenlerden uzak durmalıdır.

Radyasyon, anestetik maddeler, kimyasal maddeler, kurşun, civa gibi maddelerin bulunduğu ortamda çalışan anne adayları risk altında olabilir. Bu tip maddeler kadının gebe kalma şansını etkileyebileceği gibi, bebeğin gelişimini riske sokabilir.

İşyerinde yukarıda sayılan maddelere maruz kalan ve gebe kalmayı düşünen anne adayları gebe kalmadan önce daha güvenli sayılabilecek bir işe veya adı geçen maddelerden uzak bölümlerde çalışmaya başlamalıdır.    

Ağır işlerde çalışan, ağır yük kaldıran kadınlar için de gebelik riskli olabilir. Bu sebeple doktorunuza danışmalı hangi dönemden itibaren işinizde değişiklik yapmanız gerektiğini öğrenmelisiniz.

Yorumlar