Çinko eksikliği kimlerde görülür?

Vücudumuzdaki bütün hücrelerde çeşitli görevleri olan çinko sağlıklı yaşayabilmek için gerekli bir elementtir. Bağışıklık sistemi yanında DNA yapısında ve çeşitli proteinlerde bulunan çinko büyüme ve gelişmeyi sağlar.Sağlıklı beslenen kişilerde çinko eksikliği görülmez ancak bazı kişiler yeterli miktarda çinko alamayabilir. Aşağıda yetersiz miktarda çinko alımına sebep olabilecek durumlar belirtilmiştir.

Kimlerde çinko eksikliği olur?


Sindirim sistemi cerrahi operasyonu geçiren kişiler (aşırı kilo sebebiyle mide küçültme ameliyatı olanlar)

Ülseratif kolit hastaları

Crohn hastalığı olanlar

Vejeteryan olanlar

Altı aydan uzun anne sütünden başka bir beslenmeyen bebekler

Aşırı alkol kullananlar

Orak hücreli kansızlık hastalığı olanlarda çinko eksikliği görülür.


Çinko eksikliği

Sindirim sistemi ameliyatı olanlarda neden çinko eksikliği görülür?


Bu kişilerde hem çinko emilimi azalır hem de idrarla atılan çinko miktarı artar. Bu sebeple bu kişilerde çinko eksikliği görülmektedir.

Vejeteryanlarda neden çinko eksikliği görülür?


Vejeteryan olanlar et yemedikleri için bu kişilerde çinko eksikliği görülür. Et iyi bir çinko kaynağıdır. Ayrıca, vejeteryan olanların genellikle tükettikleri besinler çinkonun bağırsaklardan emilimini azaltırlar. Bu sebeple vejeteryan olanlar vejeteryan olmayanlara göre en az %50 daha fazla çinkoya ihtiyaç duyar.

Uzun anne sütü ile beslenen bebeklerde neden çinko eksikliği görülür?


Anne sütü bebekler için vazgeçilmez bir besindir. Ancak 6 aydan sonra bebeklerde ek gıdalara geçmek gerekir. Ek gıdalara geçmeden anne sütü ile devam edilirse bebeklerde çinko eksikliği görülür çünkü anne sütündeki çinko 6 ayın üzerindeki bebeklere yetmez.

Yorumlar