E vitamini eksikliği kimlerde görülür?

Sağlıklı beslenen insanlarda genellikle E vitamini eksikliği çok nadirdir. Yağ sindirimi ve emiliminin iyi olmadığı kişilerde E vitamini eksikliğine rastlanabilir çünkü E vitamininin iyi bir şekilde emilebilmesi için besinlerle birlikte yağ da alınmış olmalıdır. Crohn hastalığı, kistik fibrozis, abetalipoproteinemi gibi hastalıklarda E vitamini eksikliği görülebilir.

Yeterli E vitamini alınmazsa ne olur?



Yeterli E vitamini alınamaması durumunda sinir ve kas hasarı gelişebilir.

Kol ve bacaklarda his kaybı,

Vücut hareketlerinin kontrolunda zayıflama,

Kas zayıflıkları,

E vitamini eksikliğinde görme problemleri gelişebilir.

Bunlara ek olarak bağışıklık sistemi de zayıflar.

Çeşitli araştırmalarda E vitamini eksikliğinin aşağıdaki hastalıklarla ilişkisi incelenmiştir:

e vitamini eksikliği

Kalp hastalıkları: Yapılan bazı bilimsel çalışmalarda daha fazla E vitamini alınması durumunda kalp hastalığı gelişme riskinin azaldığı bildirilmiştir. Ancak Fazladan E vitamini alınmasının bir fayda sağlamadığına yönelik bilimsel çalışmalar da vardır.

Bu sebeple E vitamininin kalp hastalıklarındaki faydası net olarak ortaya konamamıştır.

Kanser: Çoğu bilimsel çalışmada E vitamini alımının kanseri engellemediği hatta bazen zararlı olabileceği bildirilmektedir.

Yıllarca E vitamini alanlarda prostat kanseri gelişme riskinin arttığı da bulunmuştur.

Orta yaşlı erkek ve kadınların 7 yıl boyunca incelendiği iki çalışmada ekstra vitamin E alınmasının kansere karşı koruyucu olmadığı bulunmuştur.

Bir çalışmada ise 10 yıl ve üzeri E vitamini alanlarda idrar kesesi kanserinden ölüm riskinin azaldığı ileri sürülmektedir.

Yorumlar