İyot eksikliği kimlerde görülür?

Vücut için gerekli maddelerden biri olan iyot bazı kişilerde eksik olabilir. İyot eksikliği aşağıdaki durumlarda görülür:

1. İyotlu tuz kullanmayanlarda:

İyot eksikliğini önlemek için tuzlara iyot eklenir ve iyotlu tuz olarak sayılır. Besinlerle yeterli iyot almayan kişiler bu sayede iyot eksikliklerini karşılarlar. Ancak kişi iyotlu tuz da kullanmıyorsa, iyot eksikliği ile karşılaşır. Bu sebeple kullandığımız tuzların iyotlu olmasına özen gösterilmelidir.


2. Hamile kadınlarda:

Hamile olmayan kadınlara göre gebe kadınların bebekleri için %50 daha fazla iyota ihtiyacı vardır.

Anne karnındaki bebeğin tiroid hormonu açısından tek kaynağı annenin tiroid bezinde üretilen tiroid hormonudur. Gebelik süresince annenin tiroid hormon üretimi %50 artar. Bu yüzden annenin gebelik süresince yeterli iyot alması son derece önemlidir.

Hamile ve emziren kadınlar bebeklerinin sağlıklı olması için yeterli miktarda iyot almalıdır. Emzirilen bebeklerin tek iyot kaynağı anne sütüdür. Anne sütünde bulunan iyot annenin yeterli iyot almasına bağlıdır. Bu sebeple gebelere ve emziren annelere iyot takviyesi alması önerilir.


3. İyot olmayan bölgelerde yaşayan insanlarda:


Toprakta iyot olmayan bölgelerde yaşayan ve burada yetişen besinlerle beslenen kişilerde iyot eksikliği görülür. Çünkü toprakta yeterli iyot içermeyen toprak nedeniyle yetişen besinlerde de yeterli iyot bulunmaz.

Topraklarında yeterli iyot bulunmayan bölgelerde yaşayan insanların iyot takviyesi alması önerilir.  

iyot eksiklği

Yorumlar

  1. Merhabalar 9 aylik bebeğimin T3 4.85
    T4 1.17
    Tsh 5.28 sizce sonuc nedir?

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Sevda hanım,
    Referans aralıkları yazılmamış olsa da, sonuçlar normal gözükmektedir ancak bebeğinizin sonuçlarını testlerin referans aralıklarına göre tahlilleri isteyen doktorun değerlendirmesi uygun olacaktır. Tetkik sonuçlarınızı lütfen doktorunuza da göstermeyi ihmal etmeyiniz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  3. Totaltiroidektomi ameliyatı oldum . sintigrafi ve tahlil istenildi.
    Tirogobulin 5.28 çıktı normalmidir?

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,
    Tiroid beziniz tamamiyle alındığına göre vücudunuzda tiroid hormonu üretebilecek bir bez bulunmadığından tiroglobulin'in de bulunmaması gerektiğini düşünüyoruz. Sonucunuzu doktorunuza gösteriniz. Onun yapacağı değerlendirme en doğru değerlendirme olacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder