Aşağıdaki besinler iyot açısından zengin besinlerdir:
Balık, deniz yosunu, karides gibi deniz ürünleri, süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünleri, tahıllar, meyveler ve iyotlu tuz.
cinsine göre günlük önerilen dozun %10'u ile %100'ü arasında iyot içerir. Ancak deniz yosunu ülkemizde nadiren tüketilir.
Morina balığı da iyot içeriği yüksek gıdalardan olup porsiyonunda günlük önerilen dozun %66'sı kadar iyot içerir. Ancak bu balık ülkemizde pek de tüketilen bir balık çeşidi değildir. Diğer balık türleri günlük önerilen dozun %10'u ile %36'sı arasında iyot içerir.
Yoğurt iyot açısından zengin bir besin maddesi olup porsiyonu günlük önerilen dozun %50'sini içerir.
İyotlu tuzların 1.5 gramı günlük önerilen dozun %47'sini karşılar.
Süt günlük önerilen iyot dozunun %37'sine sahiptir.
Büyük bir yumurta günlük önerilen iyot dozunun %16'sına sahiptir.
Beş kuru erik günlük önerilen dozun %10'unu içerir.
Bir bardak elma suyunda günlük önerilen iyot dozunun %5'i bulunur.
Orta boy bir muzda günlük önerilen iyot dozunun %2'si bulunur.
Yorumlar
Yorum Gönder