Çinko hangi ilaçlarla etkileşir?

Besin maddelerinin yiyeceklerden alınması çok önemlidir çünkü yiyecekler mineral, lif ve sağlığa yararlı birçok maddeler içerir. Bazı durumlarda çeşitli takviyeler alınması gerekebilir. Alınan takviyelerin kontrollu bir şekilde alınması ve kullanılan diğer ilaçlarla etkileşiminin olmaması gerekir. Çünkü bu durumda ilaçların iyileştirici etkileri ortaya çıkmayabilir. Çinko çeşitli ilaçlarla birlikte alındığında etkileşim yapabilen takviyelerdendir.

Çinko takviyeleri nelerle etkileşir?




Antibiyotikler:


Kinolon ve tetrasiklin gibi antibiyotikler ile birlikte çinko takviyesi alınması durumunda vücutta hem çinko hem de antibiyotik miktarı azalır.

Bu durumda kullanılan antibiyotikten beklenen iyileştirici etki azalır. Bu sebeple antibiyotik çinko alımından en az 2 saat önce veya 4-6 saat sonra içilmelidir.

Aslında antibiyotik alım zamanı önemli olduğundan çinko alım zamanı buna göre ayarlanmalıdır.

İdrar söktürücüler:


Klortalidon ve hidroklorotiazid gibi idrar söktürücüler idrarla çinko atılmasını artırır. Bu sebeple uzun süre thiazid tipi idrar söktürücü kullananların vücut çinko düzeylerinde azalma olabilir.   

Özellikle yukarıda belirtilen ilaçları kullanan kişilerin çinko takviyesi alırken doktoruna danışmasında büyük yarar vardır.

Romatoid artrit tedavisinde kullanılan penisilamin:


romatoid artrit


Romatoid artrit hastalarında penisilamin adlı ilaç kullanılır.
Bu ilaç ile çinko takviyesinin birlikte alınması durumunda penisilamninin etkinliği azalabilir.

Bu sebeple çinko ilaç alımından en az 2 saat önce veya sonra içilmelidir.

Yorumlar