Diyabetik nöropati belirtileri

Şeker hastalığına bağlı olarak gelişen sinir hasarı olan diyabetik nöropati'de görülen belirtiler nöropatinin tipine bağlıdır. Sinir hasarı hangi sinirlerde bulunursa görülen belirtiler de buna bağlı olarak farklılık gösterir.

Diyabetik nöropati belirtileri genellikle yavaş yavaş gelişir. Başlangıçta hafif ve önemsiz ağrılar olarak ara sıra ortaya çıkan belirtiler sinir hasarı ağırlaştıkça şiddetlenir.

Hafif belirtiler önemsenmelidir çünkü bu hafif belirtiler nöropatinin başladığını gösterebilir. Bu sebeple diyabetik nöropatide görülen belirtilerin ne olduğu iyi bilinmelidir. Aşağıda diyabetik nöropati tipine göre görülebilecek belirtiler yazılmıştır:

Diyabetik nöropati belirtileri nelerdir?


diyabetik nöropati

Periferal nöropati belirtileri: Eller, ayaklar, parmaklar, kol ve bacaklarda görülen ve geceleri genellikle şiddeti artan belirtiler şunlardır:

Yanma hissi,

Uyuşukluk,

Duyu kaybı,

Karıncalanma,

Kas zayıflığı,

Koordinasyon bozukluğu,

Kas krampları,

Acı veya ısıya duyarsızlık.

diyabetik nöropati belirti

Otonom nöropati belirtileri: Kalp ve damar sistemi, sindirim sistemi, gözler, üreme sistemi, ter bezleri ve idrar sisteminde görülen belirtiler şunlardır:

Egzersiz sonrası yorgunluk,

Kalp ritim bozukluğu,

Kabızlık,

İshal,

Bulantı,

Kusma,

Görme bozukluğu,

Cinsel problemler,

Saç dökülmesi,

Kuru cilt,

Terleme azlığı,

Sık idrara çıkma,

Gece idrara çıkmak için uyanma,

İdrar yapma zorlukları.

diyabetik nöropati belirtileri

Mononöropati belirtileri: Şekere bağlı diğer nöropati tiplerinin aksine mononöropati birden başlar ve genellikle baş, gövde veya bacakları etkiler. Bir süre sonra kaybolan belirtiler şunlardır:

Görme bozuklukları,

Yüzün bir tarafında ani felç,

Göğüste ağrı,

Midede ağrı,

Yan ağrısı,

Bel ağrısı,

Ayak ve bacaklarda ağrı.

diyabetik nöropati belirtisi

Yorumlar