Diyabetik nöropati nedir?

Şeker hastalığı tüm vücudumuzu etkileyen bir hastalıktır. Şeker hastalığı vücutta en çok sinirlere zarar vererek “diyabetik nöropati” adı verilen duruma sebep olur. Diyabetik nöropati yani şeker hastalığına bağlı sinir hasarı çok ağrılı olabilir. Diyabetik nöropati ayak ülserleri, kalp krizi, sindirim sistemi problemlerine yol açabilir. Tamamen tedavi edilemese de alınabilecek önlemler ile diyabetik nöropatinin ilerlemesi yavaşlatılabilir.

Diyabetik nöropati

Diyabetik nöropati tipleri nelerdir?


Diyabetik nöropati



Şeker hastalığına bağlı periferik nöropati:

Eller, ayaklar, kol veya bacaklarda ağrı, karıncalanma, yanma, batma, elektrik çarpması gibi hisler duyulabilir. Ağrı özellikle geceleri daha şiddetli olur. 


Şeker hastalığına bağlı "sessiz" periferik nöropati:


Sinir hasarı olup hissedilmeyen bu tip nöropatide ağrı veya uyuşukluk gibi belirtiler hissedilmez. Periferik sinir hasarı olanların yaklaşık yarısı bu tipte olup ayak ülserleri gelişme ve uzuv kesilme riski daha fazladır. 

Şeker hastalığına bağlı "otonom" nöropati:

Kalp, sindirim sistemi, ter bezleri, mesane veya cinsel organlar bu durumdan etkilenebilir.

Bunun sonucu olarak; kalp krizi, kabızlık, ishal, cinsel fonksiyon bozuklukları görülebilir. 

Mononöropati:

"Fokal nöropati" olarak da adlandırılan bu tipte tek bir sinirde hasar görülür. Buna bağlı olarak omuz, el, ayak veya bacak gibi tek bir organ etkilenir. Etkilenen yerde zayıflık, ağrı, uyuşukluk veya felç görülebilir.      

Yorumlar