Günlük magnezyum ihtiyacı nedir?

Sağlıklı bir yaşam için herkese magnezyum (Mg) gereklidir. Vücudumuzdaki tüm hücrelerde 300'den fazla biyokimyasal reaksiyonda yer alan magnezyum vücutta en fazla bulunan 4. elementtir. Yarısı kemiklerde diğer yarısı ise dokularda bulunan magnezyumun önemli görevleri vardır. Özellikle kas ve sinir fonksiyonlarını sağlanması, kan şekerinin düzenlenmesi, kan basıncının ayarlanması, proteinlerin yapımında magnezyuma ihtiyaç vardır. Günlük magnezyum ihtiyacı yaş gruplarına göre farklılık gösterir. Yazımızda günlük magnezyum ihtiyacı nedir sorusunun cevabı verilmektedir. 

magnezyum

Yaşlara göre günlük magnezyum ihtiyacı nedir?



7-12 aylık çocuklar: 75 mg


1-3 yaş çocuklar: 80 mg

4-8 yaş çocuklar: 130 mg

9-13 yaş çocuklar: 240 mg

14-18 yaş genç erkekler: 410 mg

14-18 yaş genç kızlar: 360 mg 

Yetişkin erkekler: 400-420 mg

Yetişkin kadınlar: 310-320 mg

Hamile gençler: 400 mg

Hamile yetişkin kadınlar: 350-360 mg 

Emziren genç anneler: 360 mg

Emziren kadınlar: 310-320 mg 


Magnezyum hangi besinlerde bulunur?


magnezyum ihtiyacı


Süt, yoğurt ve diğer süt ürünleri, çikolata, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar, muz, kayısı, avokado, incir, mercimek, fındık, badem, kabak çekirdeği, enginar, fasulye ve baklagillerde magnezyum bulunur.

Magnezyum ayrıca çeşitli multivitamin takviyelerinde magnezyum aspartat, magnezyum sitrat, magnezyum laktat, magnezyum glisinat, magnezyum karbonat ve magnezyum klorid gibi formlarda bulunmaktadır.

Hangi magnezyum formu daha çok kullanılır?


Daha çok magnezyum sitrat ve magnezyum glisinat  formları tercih edilebilir. İkisi de tek başına veya kombine olarak kullanılabilir.
Diğer magnezyum formlarının kişiden kişiye değişen yan etkileri olabilir. 

Yorumlar