Kalsiyum hangi ilaçlarla etkileşir?

Yiyecekler mineral, lif ve sağlığa yararlı birçok madde içerdiği için vücuda yararlı besin maddelerinin yiyeceklerle alınması önem taşımaktadır ancak bazı durumlarda besin takviyeleri almak gerekebilir. Herhangi bir takviye alınırken kontrollu bir şekilde alınmalı, kullanılan diğer ilaçlarla etkileşiminin bulunmamalıdır. Çünkü bu durumda ilaçlar istenen etkiyi gösteremeyebilir. Kalsiyum çeşitli ilaçlarla etkileşim yapabilen takviyelerdendir.

Kalsiyum takviyeleri hangi ilaçlarla etkileşir?


idrar söktürücü


İdrar söktürücüler:


İdrar söktürücülerin kalsiyum ile birlikte alınmaları durumunda farklı etkiler görülebilir. Thiazid tipi idrar söktürücüler (Diuril vb) idrarla kalsiyum atılmasını azaltır. Bu sebeple vücutta kalsiyum seviyesi yükselir. Loop diüretikleri (Lasix vb) adı verilen idrar söktürücüler ise idrarla kalsiyum atılmasını artırarak vücut kalsiyum düzeyini düşürür.

Antiasitler:


Genellikle mide yanması şikayetinde kullanılan alüminyum veya magnezyum içeren antiasitler idrar ile kalsiyum kaybına sebep olurlar.

Glukokortikoidler:


Prednizon gibi kortizonlu ilaçlar uzun süre kullanıldıklarında kalsiyum azalması ve bunun sonucu olarak kemik erimesine yol açarlar.

Ayrıca kalsiyum ile birlikte alındıklarında aşağıda sayılan ilaçların emilimi azalır:

Florokinolon veya tetrasiklin içeren antibiyotikler,

Kemik erimesinde kullanılan bifosfonatlar,

Hipotiroidide kullanılan Levotiroksin,

Epileipsi'de kullanılan Fenitoin,

Paget hastalığında kullanılan Tiludronat disodyum.

Yukarıda yazılan ilaçları kullanan kişilerin kalsiyum takviyesi almadan önce doktoruna danışmalıdır. Ayrıca bu kişilerin vücut kalsiyum seviyeleri açısından kontrol edilmelerinde fayda vardır.   

Yorumlar