Magnezyum hangi ilaçlarla etkileşir?

Herhangi bir besin takviyesi alınırken kullanılan ilaçlarla etkileşiminin bulunmadığından emin olunmalıdır çünkü bu durumda ilaçlar istenen etkiyi gösteremeyebilir. Magnezyum çeşitli ilaçlarla etkileşim yapabilen takviyelerdendir. Bu sebeple magnezyum takviyesi kullanan kişilerin "magnezyum hangi ilaçlarla etkileşir?" sorusunun cevabını bilmesi gerekir. Böylece aldıkları magnezyum takviyesinden tam anlamıyla faydalanabilirler. Aksi halde magnezyumla etkileşen ilacı kullanırken aldıkları magnezyum takviyesi işe yaramayacak veya kan dolaşımındaki magnezyum miktarı çok artacaktır.


Hangi ilaçlar magnezyum ile etkileşir?


Antibiyotikler:


Tetrasiklin, Doksisiklin ve kinolon gibi antibiyotikler magnezyum ile birleşerek çözünmeyen bileşikler oluşturduğundan magnezyum alımından hemen önce, birlikte veya hemen sonra içilirse  bağırsaklardan antibiyotiklerin emilimi azalabilir.

Bu sebeple antibiyotik içilmesinden en az 2 saat sonra magnezyum içilmelidir.

magnezyum ilaç antibiyotik


İdrar söktürücüler:


İdrar söktürücülerin tipine göre idrarla magnezyum atılması azalabilir veya çoğalabilir.

Loop diüretikleri (Lasix vb) ve thiazid diüretikleri (hidroklorothiazid, etakrinik asit),  adı verilen idrar söktürücüler idrarla magnezyum atılmasını artırarak vücut magnezyum düzeyini düşürür.

Potasyum tutucu diüretikler ise (Aldakton vb) idrarla magnezyum atılımını azaltırlar. Bu sebeple vücutta magnezyum seviyesi yükselir.

Bifosfonatlar:

Kemik erimesinde kullanılan bu ilaçlar magnezyum ile birlikte alınırlarsa bağırsaklardan emilimi azalır. Bu sebeple magnezyum takviyeleri en az 2 saat sonra alınmalıdır.

Proton pompası inhibitörleri: 




Mide ağrılarında sıklıkla kullanılan proton pompası inhibitörleri adı verilen ilaçlar (esomeprazol, lansaprazol vb) bir yıl gibi uzun bir süre kullanılacak olursa vücut magnezyum seviyesini düşürürler. 

Yukarıda yazılan ilaçları kullanan kişilerin vücut magnezyum seviyeleri açısından kontrol edilmelerinde fayda vardır.

Ayrıca bu ilaçları kullanan kişiler magnezyum almadan önce mutlaka doktoruna danışmalıdır.  

Yorumlar