Tip 2 şeker hastalığı risk faktörleri

Tip 2 şeker hastalığı günümüzde oldukça yaygınlaşmıştır ve Tip 2 şeker hastası sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Tip 2 şeker hastalığının sebepleri arasında genetik ve hayat şartları önemli yer tutar. Bunlara bağlı olarak gelişen insülin direnci Tip 2 şeker hastalığının önde gelen sebebidir.
Orta yaşlardan itibaren görülmeye başlayan Tip 2 şeker hastalığının görülme sıklığı yaş ilerledikçe artar. Nadir de olsa, gençlerde de görülebilen Tip 2 şeker hastalığı, artık çocukluk ve adolesan çağlarda da ortaya çıkmaya başlamıştır.

Aşağıda sayılan risk faktörlerine sahip bireylerde Tip 2 şeker hastalığı gelişme riski de yüksektir.

Tip 2 şeker hastalığı risk faktörleri nelerdir?


Yaş önemli bir faktör olup, yaş ilerledikçe Tip 2 şeker hastalığı riski artar. Özellikle 45 yaşında artmaya başlayan risk 65 yaşından sonra çok fazla artış gösterir.

tip 2 şeker

Tip 2 şeker hastalığının görülmesinde genetik yatkınlık söz konusu olup, birinci derece akrabalarında şeker hastası olanların bu hastalığa yakalanma riski daha fazladır. Ancak bu bir kural değildir, hiçbir akrabasında şeker hastalığı olmayanlar da bu hastalığa yakalanabilir.

Tip 2 şeker hastaları genellikle obezdir, yani vücut kitle indeksleri 25'in üzerindedir.

tip 2 diyabet

Fiziksel aktivite yapmayan, hareketsiz bir yaşam süren kişilerde Tip 2 şeker hastalığı görülme sıklığı daha fazladır.

Sağlıksız bir diyet Tip 2 şeker hastalığı riskini artırır. Bol yağ ve karbonhidrat içeren ancak tahıl, sebze ve meyveden yoksun diyet sağlıksız bir diyettir.

tip 2 şeker


Kan şeker seviyesi 100 mg/dL'nin üzerinde olanlarda Tip 2 şeker hastalığı görülme sıklığı daha fazladır.

Hamilelik döneminde hamileliğe bağlı şeker hastalığı gelişenlerde ileri yıllarda Tip 2  şeker hastalığı gelişme riski yüksektir.

Kadınlarda Polikistik Over Sendromu bulunanlarda Tip 2 şeker hastalığı riski yükselir.

Tip 2 şeker hastalığı riski olanlar ne yapmalıdır?


tip 2 şeker riskleri


Yukarıda bahsedilen risk faktörlerine sahipseniz ve şeker hastalığı belirtileri varsa, Tip 2 şeker hastalığına yakalanmış olabilirsiniz.
Bunu ortaya koymak için bir sağlık kuruluşuna başvurarak şikayetlerinizi doktorunuza anlatmanız büyük önem taşımaktadır. Doktora ne kadar erken giderseniz sizin için o kadar iyi olur, çünkü Tip 2 şeker hastalığı sinsi ilerleyen bir hastalık olduğu için erken teşhis edilmesi vücudunuzda meydana gelebilecek bazı geri dönüşümsüz rahatsızlıkların önüne geçecektir.

Yorumlar