Apiterapi nedir?

Arı tedavisi anlamına gelen Latince bir kelime olan 'apiterapi' başta bal olmak üzere arı ürünlerinin çeşitli hastalıkların tedavisinde tamamlayıcı olarak kullanılmasıdır. Bal, balmumu, arının zehiri, polen, arı sütü, propolis gibi maddeler apiterapi kapsamında kullanılabilen arı ürünleridir. Apiterapi'deki ürünlerden biri olan bal ilk çağlardan beri hastalıkların tedavisinde kullanılan maddelerden biridir. Bal, yara iyileştirici ve antibiyotik etkiye sahiptir. Ayrıca sindirim sisteminde de olumlu etkileri vardır.Apiterapi ürünlerinden arı zehiri ise eski Mısır, Yunan ve Çin tıbbında k ullanılmıştır. Hipokrat arı zehirinin artrit ve diğer eklem rahatsızlıklarının tedavisinde işe yaradığını fark etmiştir.


Apiterapi ile hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır?

apiterapi


Yanıklar, çeşitli enfeksiyonlar, yaralar, tendon iltihapları, eklem iltihapları, romatoid artrit, gut hastalığı, omurga ağrıları, çeşitli ağrılar, ve multipl skleroz gibi hastalıkların apiterapi ile iyileştirildiği iddia edilmektedir.

Apiterapinin etki mekanizması nedir?


Arıların bal, balmumu, arının zehiri, polen, arı sütü, propolis gibi ürünlerinin uygulanma bölgesinde kan dolaşımını artırıp iltihaplanmayı azalttığı ve sağlıklı bir bağışıklık yanıt oluşturduğu bilimsel çalışmalarla gösterilmektedir.

Türkiye Sağlık Vakfı apiterapinin tek başına adı geçen hastalıkları iyileştirmediğini, diğer tedavi seçeneklerinin yanında tamamlayıcı olarak fayda sağladığını belirtmektedir. Apiterapinin sağlıklı yaşama yanında bazı kronik hastalıklarda klasik tedaviyi destekleyici olduğu bildirilmektedir.

Sağlık Bakanlığı'nda Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Daire Başkanlığı kontrolu altında çeşitli sağlık kuruluşları  apiterapi konusunda sertifikalı eğitimler vermek üzere yetkilendirilmiştir.

Yorumlar