CMV ve gebelik

Sitomegalovirüs (CMV) doğumsal enfeksiyonların en sık nedenidir.

CMV bebeğe anne karnında geçebileceği gibi CMV doğum esnasında veya doğumdan sonra anne sütü yoluyla bulaşabilir.

Doğumsal CMV enfeksiyonları zeka geriliğinin ve genetik olmayan işitme kayıplarının virüslere bağlı en sık belirlenen sebebidir.

Geçirilen CMV enfeksiyonunun birincil veya tekrarlayan enfeksiyon olması, gebeliğin ilk aylarında veya son aylarında geçiriliyor olmasına bağlı olarak bebeğin etkilenme riskleri farklıdır.

Birincil (primer) CMV enfeksiyonu nedir?


hamilelikte cmv

 Anne adayı hamileliği sırasında ilk kez CMV enfeksiyonu geçirirse buna primer enfeksiyon adı verilir. Bebeğe geçiş için en tehlikeli dönem annenin gebeliğin ilk haftalarında primer CMV enfeksiyonu geçirmesidir. Bu dönemde geçirilen CMV enfeksiyonunun bebeğe geçme riski %30-40 arasındadır.


Tekrarlayan (rekürren) CMV enfeksiyonu nedir?


Hayatın bir döneminde vücuda giren CMV’nin uzun yıllar sessiz kaldıktan sonra tekrarlamasıdır. Bu tip CMV enfeksiyonunun bebeğe geçiş oranı %1-2 civarında olup bebeği etkileme riski daha düşüktür.

Etkilenen bebeklerde görülen belirtiler nelerdir?


Gebeliğin ilk haftalarında ilk kez CMV enfeksiyonu geçiren annelerin bebekleri doğumda sağlıklı görülebilir. Ancak doğumdan bir süre sonra CMV enfeksiyonundan etkilenen bebeklerde bazı belirtiler ortaya çıkmaya başlar. İşitme kaybı ve gelişme geriliği bu belirtilerden en sık rastlananıdır.

CMV enfeksiyonundan etkilenen bazı bebekler ise doğumdan itibaren çeşitli belirtiler gösterir. Erken doğum, düşük doğum ağırlığı, sarılık, karaciğerde büyüme, deride döküntüler, kafatası küçüklüğü (mikrosefali), dalak büyüklüğü, ve zatürre bu bebeklerde görülebilecek belirtilerdendir.

Gebeliğin hangi dönemi CMV enfeksiyonu açısından daha risklidir?


Gebeliğin ilk aylarında geçirilen birincil CMV enfeksiyonunun bebeği etkileme riski daha fazladır. Bu sebeple özellikle hamileliğin ilk üç ayında geçirilen CMV enfeksiyonlarında risk daha fazladır.

CMV'den korunmak için ne gibi önlemler alınabilir?


Eller sık sık yıkanmalıdır.

Küçük çocuklarla temas sonrası eller sabunla yıkanmalıdır.

Özellikle 6 yaşın altındaki çocuklar dudaklarına yakın yerlerden öpülmemelidir.

Çocukların kullandıkları kaşık, çatal gibi şeyler yıkanmadan kullanılmamalıdır.

Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanılmalıdır.

Yorumlar