Probiyotik nedir?

Sağlığımız için faydalı olan, vücudumuzda yaşayan ve bize zarar vermeyen, bazı besinlerle dışarıdan alınabilen bakteri veya maya gibi canlı dost mikro organizmalara "probiyotik" adı verilir.
Probiyotik, Yunanca bir kelime olup "yaşam için" anlamına gelmektedir.
Genelde bakteri veya mayaların hastalıklara yol açtıkları düşünülür. Ancak bazı bakteri ve mayalar sağlıklı yaşama iyi gelen probiyotik mikro organizmalar olarak sınıflandırılır. Probiyotik mikro organizmalar en fazla kalın bağırsaklarımızda yaşar ve sağlıklı yaşamamız için çeşitli katkılar sağlar. Kalın bağırsaklarımızda 500'den fazla çeşitte milyarlarca bakteri bulunur.

Probiyotik

Probiyotik canlı mikro organizmaları içeren yiyeceklerin tüketilmesi sağlıklı yaşama katkıda bulunur.

Geleneksel mutfağımızın ayrılmaz bir parçası olan kefir ve yoğurt gibi besinler aslında probiyotik mikro organizmalar içermektedir.

Antibiyotik kullanımı gibi çeşitli sebeplerle vücudumuzdaki faydalı bakteriler azaldığında probiyotik içeren besinlerle bu faydalı bakterilerin yerine konması büyük önem taşır.

Probiyotikler, prebiyotikler ile karıştırılmamalıdır. Prebiyotikler lif çeşitleri olup vücudumuzda yaşayan yararlı bakteriler için besin kaynağıdır.

Yorumlar