Sitomegalovirüs (CMV) enfeksiyonu

Sitomegalovirüs (CMV) dünya üzerinde yaygın görülen bir virüs olup kadın veya erkek herkese bulaşabilir. Vücuduna CMV giren bağışıklık sistemi güçlü kişilerde çoğunlukla klinik bir belirti görülmez. Bu kişiler CMV'yi hayatları boyunca vücudunda taşır ve kendilerinde CMV olduğunu çoğunlukla fark etmezler. Sağlıklı kişilerde bir probleme yol açmayan bu enfeksiyon bağışıklık sistemi zayıflamış olanlarda önemlidir.


CMV enfeksiyonu kimlerde önemlidir?


Hamile kadınlarda CMV enfeksiyonu geçirilmesi CMV'nin bebeğe geçmesi açısından tehlikelidir. CMV bebeğe geçerse en hafifi düşük doğum ağırlığı olmak üzere erken doğum veya kafatası küçüklüğü (mikrosefali) gibi problemlere yol açabilir.

Organ nakli olan kişilerde CMV enfeksiyonu oldukça tehlikelidir. Genellikle organ nakli yapıldıktan sonraki 1-3 ay arasında ortaya çıkar. Organ nakli yapılan hastalarda ölüme bile sebebiyet verebilir.

Bağışıklık sistemi zayıf kişiler de CMV enfeksiyonları açısından riskli kişilerdir. Bu kişiler AİDS gibi bir hastalık veya bir ilaç tedavisi sebebiyle bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar olabilir.

CMV enfeksiyonu nasıl bulaşır?


CMV insandan insana vücut sıvıları ile bulaşır. Kan, tükürük, idrar, meni ve anne sütü CMV'nin insandan insana bulaşmasına sebep olurlar.

Vücut sıvıları insandan insana aşağıdaki şekillerde geçebilir:


CMV'nin doğum öncesinde veya doğum sırasında bebeğe bulaşması,

CMV'nin anne sütü ile beslenen bebeğe bulaşması,

CMV'nin cinsel yolla bulaşması,

Organ nakli veya kan nakli yapılan kişilerde CMV'nin alınan organ veya kan nakli yoluyla bulaşması,

CMV enfeksiyonu olan kişinin göz yaşı, burun sıvısı veya tükürüğü ile temas yoluyla bulaşması.

Yorumlar

  1. CMV VİRUSU OLAN KADINLAR EŞİ İLE CİNSEL ELAKEDE NASIL KORUNMALI

    YanıtlaSil
  2. cmv virusu olan kadınlar eşleri ile cinsi alakada olarken nasıl korunmalı

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,
    Cinsel yolla bulaşmanın önlenmesi için prezervatif kullanılabilir. yazımızda belirttiğimiz diğer bulaşma tipleri için de gerekli önlemler alınmalıdır.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder