Stent nasıl takılır?

Kalbin pompaladığı kanı vücuda taşıyan atardamarlar çeşitli sebeplere bağlı olarak daraldığında "stent" adı verilen küçük ve ince borular kullanılarak  kan akışı düzeltilir. Bu sayede daralan atardamar tedavi edilmiş olur. Stentler genellikle ince metal bir ağ veya özel dokunmuş kumaş yapısındadır. Bu stentlerin damar içine yerleştirilmesi ile atardamar içinden normal kan akışı sağlanır. 

Stent damar içine nasıl yerleştirilir?


Kasıkta, kol veya omuzda bulunan geniş damarlardan birinde küçük bir delik açılır. 

Bu delikten stenti daralan damarın içine yerleştirmek için "kateter" adı verilen uzun, ince ve esnek bir tüp kullanılır. 

Kateterin damar içinde ilerleyişi bir ekranda izlenebilir. Böylece daralan damar bölgesine ilerlenildiğinden emin olunur.  

Kateter ile daralan bölgeye ilerletilen stent genellikle kateterin ucundaki bir söndürülmüş özel bir balonun etrafında bulunur. 

Daralan bölgeye gelindiğinde şişirilen balon daralan damar içini genişletir. 

Genişleyen bölgeye stent yerleştirilerek balon söndürülür ve kateter dışarı çıkarılır. 

Stent takıldıktan bir süre sonra damarın iç yüzeyindeki hücreler stentin üzerini kaplayarak damar iç yüzeyinin normal bir görünüm almasını sağlar.

Stent takılması ne kadar sürer?


stent

Stent genellikle 1 saatte takılır. Ancak birden fazla stent takılacaksa işlem daha uzun sürebilir. İşlem sonrası hastanede kalmak gerekir. 

Yorumlar