Stent nedir?

Atardamarlar kalbin pompaladığı kanı vücuda taşıyan damarlardır. Bu damarlar zamanla çeşitli sebeplere bağlı olarak daralabilir. Stent, daralmış atardamarların tedavisinde kullanılan küçük ve ince bir borudur.

stent

Stent ne işe yarar?


Atardamarın içine yerleştirilen stent bozulmuş olan kan akışını düzeltir. Böylece daralan damar nedeniyle azalan kan dolaşımı tekrar normale döner.

Stentler daralmış damarlardan başka zayıf damarlara da takılabilir. Böylece damarın patlaması önlenerek normal bir kan akışı sağlanmış olur.



Stentin yapısı nedir?


Stentler genellikle ince metal bir ağ yapısına sahiptir. Ayrıca özel bir  kumaş yapısında stentler de bulunur. Kumaş stentler daha büyük atardamarlarda kullanılır.

Bazı stentler ilaçlıdır. Bu stentler atardamara ilaç salgılayarak tekrar daralmasını ve tıkanmasını önler.

Stentler en çok hangi hastalıkta kullanılır? 


Stentler genellikle kalp hastalıklarında kullanılır. Kalbi besleyen damarlarda bir daralma veya tıkanma olduğu zaman kalbin beslenmesi azalır. Bu durumda göğüs ağrısı hissedilir. Kalp damarları tıkandığında ise kalp krizi geçirilir. Kalp damarlarında meydana gelen daralma veya tıkanıklıklar stentler yardımıyla açılır.

stent


Stentler hangi damarlara takılır?


Koroner atardamarlardan başka şahdamarı, aort, kol veya bacak damarları, böbrek damarları gibi damarlara da stent takılabilir. 

Şahdamarlarına takılan stent beyine giden azalmış kan miktarını normale döndürür. böylece kişinin inme geçirme riski azalır.

Periferal arter hastalığı adı verilen hastalıklarda kol ve bacaklardaki atardamarlar daralır. Kol veya bacaklarda daralan damarlara stent takılarak ağrı ve kramplar önlenir.

Böbrek atardamarlarının daralması böbrek fonksiyonlarında bozulma ve yüksek tansiyona yol açar. Stent takılarak bu problemler giderilir.

Yorumlar