Gebelik öncesi ve gebelikte toksoplazmadan korunma

Evde kedisi olan ve hamile kalmayı planlayan veya hamile olan kadınlar gebelik sırasında toksoplazma enfeksiyonu riskini azaltmak için şunlara dikkat etmelidir:

kedi toksoplazma

Toksoplazmadan korunmak için, özellikle gebelik öncesi ve gebelik süresince kedi evin dışına çıkarılmamalı, başıboş sokağa bırakılmamalı, evde tutulmalıdır.

Gebelik öncesi ve gebelik süresince kediler kedi maması ile beslenmeli, çiğ veya az pişmiş besinler kediye verilmemelidir.

Toksoplazmadan korunmak için,  gebelik öncesi ve gebelik süresince eve yeni bir kedi alınmamalıdır.

Gebelik öncesi ve gebelik süresince kedi kumu her gün değiştirilmelidir. Toksoplazma paraziti kedi kakası ile dışarı çıktıktan sonra 1-5 gün bulaşıcı olmayabilir.

kedi kumu ve toksoplazma


Gebelik öncesi ve gebelik süresince kedinin kumunu mümkünse bir başkası değiştirmeli, değiştirirken etrafa bulaşmamasına dikkat etmelidir.

Gebelik öncesi ve gebelik süresince kedi kumunu bir başkasının değiştirme şansı yoksa eldiven takılmalı, eller bol su ve sabunla yıkanmalıdır.

Toksoplazmadan korunmak için, gebelik öncesi ve gebelik süresince toprakla uğraşan, bahçe işleri yapan hamile kadınlar eldiven takmalıdır. Böylece toprağa bulaşmış olması muhtemel parazitlerden korunulabilir.

Gebelik öncesi ve gebelik süresince yiyecekler iyi yıkanmadan veya iyice pişirilmeden yenmemelidir.

Toksoplazmadan korunmak için, gebelik öncesi ve gebelik süresince çiğ et ile temas edildiyse eller iyice yıkanmalıdır.

Gebelik öncesi ve gebelik süresince çiğ et kesilen bıçaklar ile başka bir şey kesilmemeli ve iyice yıkanmalıdır.

Gebelik öncesi ve gebelik süresince eller şüpheli bir temas sonrası bol su ve sabunla yıkanmalı, eller sık sık ağıza götürülmemelidir.

Yorumlar