Gebelikte toksoplazma

Gebelikte toksoplazma enfeksiyonu geçirilirse bu enfeksiyon bebeğe geçebilir. Gebelikte toksoplazma enfeksiyonu bebeğe geçerse bebekte çeşitli ciddi problemlere yol açabilir. Bu sebeple gebelikte toksoplazma enfeksiyonu ile karşılaşmamak için alınması gereken önlemlerin bilinmesi son derece önemlidir.

Gebelikte toksoplazma enfeksiyonunun sebebi nedir?


Gebelik öncesinde, sonrasında veya gebelikte toksoplazma enfeksiyonu geçirilebilir. Enfeksiyonun sebebi “toksoplazma gondii” adı verilen bir parazittir. Gebelikte toksoplazma gondii paraziti anne adayına bulaşırsa enfeksiyon bebeğe aktarılabilir.

Gebelikte toksoplazma nereden bulaşır?


Toksoplazma enfeksiyonu genellikle kedilerden bulaşır. Toksoplazma enfeksiyon etkenini taşıyan fare veya kuş gibi hayvanları yiyen kediye enfeksiyon bulaşır. Parazit ve yumurtaları kedinin kakasına geçer ve böylece etrafa yayılır. Kedi kakasının bulaştığı yerleri elleyen bir kişi elini ağzına götürdüğünde parazit insana bulaşır.

Kedi kakası ile kirlenmiş otları yiyen hayvanlar da parazitin yayılmasına sebep olabilir. Bunların etleri iyi pişirilmeden yenirse toksoplazma bulaştırabilir. Ayrıca kedi kakası ile kirlenmiş topraklarda yetişen ve kedi kakası ile kirlenmiş sularla sulanan sebze ve meyvelere toksoplazma bulaşabilir. Bu sebze ve meyveler iyi yıkanmazsa insana parazitin bulaştırır. 

Gebelikte toksoplazma geçirilirse bebeğe zararı nedir?



Gebelikten önce geçirilen toksoplazma enfeksiyonları sebebiyle anne adayı bağışıklık kazanır. Bu bağışıklık bebeği gebelik sırasında toksoplazmadan korur.

Gebelikte geçirilen toksoplazma enfeksiyonu bebekte aşağıdaki sorunlara yol açabilir:

Beyin hasarı, görme problemleri, düşük, anne karnında ölüm, karaciğer büyümesi, dalak büyümesi, beyinde sıvı toplanması, zeka geriliği, gelişme geriliği.

Yorumlar